maandag 29 januari 2024

Nasi tijd!

Meestal eten we in het weekend een bordje nasi. Dat hoeft niet per se nasi goreng te zijn. Het kan ook nasi putih (witte rijst) zijn met wat gerechten. Hoe dan ook, rijst moet! Dit keer hebben we een portie sperzieboontjes over en een frikandel. Onze patatdag was namelijk verschoven vanwege een logeerpartij.
Gemakshalve hebben we en pak fabrieksnasi gekocht. Dat heb ik gewoontegetrouw opgeleukt met uitgebakken spekkies, knoflook, trasi en een pepertje. De laatste puur voor de smaak, dus niet om de nasi pittig te maken. Ik bak de spekkies eerst wat uit en doe dan een fijn gesneden ui, wat tenen knoflook en de trasi erbij. Als laatste kieper ik de bak fabrieksnasi met wat ketjap in de wadjan, die beter bekend staat als de wok. 😁
Van de sperzieboontjes, wat gehakt en de in plakjes gesneden frikandel heb ik met nog wat ingrediënten (verpakt in een zakje boemboe sambal goreng 😜) en wat paprika een sambal goreng boontjes gemaakt. Gemak dient de indo mens!
Terwijl ik de voorbereidingen trof haalde Sonja van zolder de was op. Weer beneden zei ze dat het boven nogal Indisch rook. Dat zou zomaar kunnen. De afvoer van de afzuigkap moet een keer definitief in orde gemaakt worden. Onder het dakbeschot is ie wat in elkaar gefröbeld met band en tape. Er moet eigenlijk een flexibel stuk tussen de pijp en het deel dat uit de vloer omhoog komt geplaatst worden. De uitdaging is al langer bekend, maar het is net als met de dakgoot, pas als het regent wordt de mens herinnerd aan een lek. Meestal moet er dan gewacht worden totdat het een paar dagen droog is. En dan ben je het als vergeetachtig mens al weer vergeten. Net zoals het vergeten noteren ervan op mijn lijstje. Als geheugensteuntje moet ik eigenlijk iets in zicht leggen, wat mij aan die afvoer herinnert. Een zakje boemboe babi ketjap of zo. 😊