woensdag 31 januari 2024

Terugslagklep

Gisteravond heb ik het gedaan. Na het eten en de vaat. Toen heb ik op de zolder de aansluiting tussen de buis van de afzuigkap en de ventilatiepijp op het dak vervangen. Er heeft zo'n 10 jaar(!) een tijdelijke aansluiting gezeten. Dat flexibele aluminium aansluitstuk was qua diameter te groot. Zodoende heb ik met wat tape en inknippen van het koppelstuk de boel passend gemaakt. Toen met het voornemen een passend stuk te kopen en te monteren. Maar ja, die actie stond niet genoteerd. Tussentijds dacht ik er wel aan, als ik toevallig op zolder was terwijl de afzuigkap draaide. Toen rook ik flauwtjes de lucht van het koken en bakken. Afgelopen weekend, toen ik met o.a. trasi en knoflook bezig was en Sonja op zolder, herinnerde zij zich mij (weer?) aan die pijp.
Gistermiddag heb ik bij de bouwmarkt zo'n flexibel stuk doorvoer gekocht. Ik kon als als een harmonica uiteen trekken. Er kwam verder geen muziek uit. Die klonk pas later (denkbeeldig) toen ik de klus geklaard had. Het flexibel stuk schoof strak over de beide pijpen heen. Met tie rips heb ik het vastgezet. Voor de zekerheid heb ik beide uiteinden toch maar even met tape extra afgedicht. Als er nu op zolder een luchtje hangt, dan is het niet afkomstig uit de keuken.
Toen ik daar onder het dakbeschot bezig was, werd ik herinnerd aan de terugslagklep van de ventilatie van het toilet. Op het toilet bevindt zich in het ventilatiekanaal een ventilator. Die kan apart bediend worden. Ik heb de enkel schakelaar van het licht vervangen door een dubbele, waarvan de tweede de ventilator aanstuurt. Na uitschakelen blijft de ventilator nog zo'n 3 minuten draaien. De scheiding met die van het licht is bedoeld om de ventilator niet nodeloos te laten draaien. Ook dat systeem heb ik van een terugslagklepje voorzien.
Tijdens de laatste storm viel mij af en toe een koude luchtstroom op. Ik heb ook een paar keer tijdens een storm een klepje horen dichtvallen en/of klepperen. Het is hetzelfde probleem dat ik met de afzuigkap had; de klep of kleppen blijven soms openstaan.
In deze klep bevindt zich een trekveertje, dat ervoor moet zorgen dat de klepjes altijd weer sluiten zodra de ventilator gestopt is met draaien. Maar dat veertje is heel erg licht. Omdat de beide beiden niet echt verticaal staan, komt de terugslagklep ook niet mooi verticaal te liggen. Ik heb dezelfde oplossing met succes toegepast bij de afzuigkap. Om te voorkomen dat de klep verticaal blijft 'hangen' heb ik er 'stoppers' opgemaakt. Een kwestie van twee schroefjes plaatsen, zodat de kleppen niet meer 90 graden open geblazen kunnen worden.