vrijdag 19 januari 2024

Homo en gelovig

Gisteren zag ik twee jongens daten. Leuke gasten en dus gewoon niets aan de hand. Eerder zag ik een dito stel. Ze waren beiden gelovig. Hoewel hun ouders hun geaardheid accepteren, heeft een van hen samen met zijn ouders de kerk de rug toegekeerd. De kerk accepteert niet dat hij straks met een man samenleeft. Op zo'n moment krijg ik weer een hekel aan de kerk. Aan het instituut (= verzameling mensen), dat m.i. de Bijbel verkeert begrijpt en toepast.
Wat mij goed deed, was de opmerking van een van hen. Hij zei vol overtuiging : "Ik weet zeker dat God ons niet afwijst." Daar ben ik het volledig mee eens. De kerk discrimineert. Dat heb ik helaas diverse keren moeten ervaren.
Ik ben me ervan bewust, dat de Bijbel samengesteld is door bepaalde mannen in een bepaalde tijd met de toen geldende normen en waarden. Ze hebben teksten verzameld die hen het beste van pas kwamen. Bedoeld om mensen in te palmen. Daarbij werd toen ook al gebruik gemaakt van bangmakerij en speelde geld een belangrijke rol (o.a. aflaatbrieven kopen).
Er zijn mensen die denken dat een homo die verder een gewoon leven leidt, niet in de hemel zal komen. Mensen die anderen discrimineren blijkbaar wel. Zelf werd ik gediscrimineerd door de kerk, toen ik weigerde mijn jaarlijkse financiële bijdrage te verhogen. Ik kreeg een keer te horen, dat ik naar de verkeerde kerk (er waren 2 protestante kerken in die plaats) ging.  Dus kreeg ik geen bezoek meer. Zo erg is het soms met die kerklui.
Van een andere kerk mocht ik alleen namens hen leden van die kerk helpen. Volgens mij is het verhaal van de barmhartige Samaritaan hen onbekend. Jezus ging ook met zieken, hoeren, dieven en zelfs moordenaars om. Maar menige dominee, ouderling en volgeling dus niet. Alleen leden van hun kerk zijn belangrijk. Tenzij je hulpbehoevend bent en je wilt bekeren.
Het ergste vond en vind ik nog steeds de dominee in Leiderdorp in 2000-2001. Dat heerschap weigerde mijn broer aan zijn ziekbed te bezoeken. Omdat mijn broer gekozen had voor euthanasie. Ook vlak voor diens overlijden weigerde de man te komen. Zelfs niet in de hoedanigheid van mens. Tja, dan ben je als dominee ver afgedwaald en in mijn ogen een onmens geworden. Het zijn starre onmensen die anderen uitsluiten omwille van het geloof. Het geloof heeft miljoenen het leven gekost.