dinsdag 30 januari 2024

Gehoorzaamheidstraining

Wat we bij de labradoodle misten, was de gehoorzaamheidstraining. Een hond moet nu eenmaal gesocialiseerd worden, anders is het geen doen. Hij kwam mij niet over als een lastige hond of zo. Eerder dat het een soort is, wat gemakkelijk te trainen is. Hij mag dan doodle in z'n naam hebben, maar ik heb eerder het vermoeden dat z'n baasjes geregeld voor Jan Doedel staan. Dat fraaie beest luisterde buiten voor geen meter. Zonde, want het lijkt ons verder een ideale hond. Het beest kende niet eens de standaard commando's. Die waren hem niet bijgebracht. Als je dan zo'n hond wilt uitbesteden, dan heb je een probleem. Want de wereld is anders dan thuis.
Er zijn nu eenmaal eigenaren die er heel anders over denken en mee omgaan. Wat dat betreft is het net als met het opvoeden van kinderen. Dat is ook een soort gehoorzaamheidstraining, maar dan uitgebreider. Kinderen worden volwassen en moeten zelfstandig kunnen leven. Een hond blijft om zorg vragen.
Als je van jongs af aan wat tijd en energie in de opvoeding steekt, dan heb je er later alleen profijt van. Zo'n opgevoed kind trouwens ook. Hoe minder een kind zich elders hoeft aan te passen, des te meer voelt het zich op z'n gemak. En niet te vergeten : het is voor anderen ook handelbaar. Het begint al met luisteren en doen wat gevraagd wordt. Daar hebben velen grote problemen mee.
Gelukkig zijn wij anders opgevoed. Je kunt pas commanderen en leiden als je dat zelf ondergaan hebt. Jammer dat deze kinderen niet in hun eigen toekomst kunnen kijken. Ze zouden heel boos worden op hun ouders en op zoek gaan naar andere ouders.