woensdag 21 juni 2017

Uitbesteden of zelf doen?

Naarmate ik ouder wordt merk ik dat ik minder dingen zelf wil doen. Ik herinner me nog onze eerste koopwoning. Toen vond ik het juist leuk om veel zelf te (moeten) doen. Ik leerde veel door te lezen, vragen te stellen en af te kijken bij vaklieden. Ik weet nog dat ik zelf hardhouten kozijnen heb gemaakt met professionele pen-gat verbindingen. Ik heb toen ook een openhaard en een serre gebouwd (glasplaten ook zelf gesneden), een zolderraam geplaatst, geïsoleerd en water- en elektriciteitsleidingen aangelegd / veranderd, wc ruimte opnieuw ingedeeld en een tweede toilet in de badkamer en een boiler geïnstalleerd en een open keuken gemaakt. O ja, ik heb zelfs een vaste trap naar zolder gerealiseerd!
Daarnaast sleutelde ik ook aan de motorfiets. Een blok uit elkaar halen viel daar ook nog onder. Als ik dat nu zo schrijf denk ik : "Jeetje, wat deed ik eigenlijk niet?!" Ik bleef van de gasleidingen en de meterkast af. Dat was puur uit veiligheid.
Maar dat zelf doen werd in de loop der tijd alsmaar minder. Niet alleen omdat ik veel klussen al eens eerder gedaan heb, maar ook omdat ik er gek genoeg gewoon geen zin meer in heb. Aan de andere kant kost uitbesteden geld. Soms veel geld. Neem nou de camper. De remschijven en blokken hebben mij iets van 108 euro gekost. Ik had ze zelf kunnen vervangen. Ik hoopte goedkoop uit te zijn met de montage door een garage voor 35 euro. Het werden er 85, omdat de klauwen schoongemaakt moesten worden. Al met al nog geen 200 euro voor die klus. De goedkoopste offerte rekende 438 euro! Dus ben ik al met al toch goedkoper uit, al besef ik dat ik die 85 euro ook in mijn zak had kunnen houden. Neemt niet weg dat ik inmiddels ook in deze woning weer aardig bezig geweest ben. Zoals een extra radiator aansluiten, een dakraam plaatsen, een overkapping gemaakt enz.
Ik ben dus steeds vaker aan het wikken en wegen. Ik merk dat ik de neiging heb steeds vaker werk te laten doen. Helaas zijn er geen kabouters, dus kost het geld. Dat laatste vormt telkens weer een drempel. Dan moet ik kiezen tussen zelf doen en kroketten eten of relaxen zonder kroketten. Haha!