woensdag 9 september 2015

Selectief medelijden


kwartiermaker of opportunist of...?
Ach, ach, ach, wat is het toch erg met al die vluchtelingen. Veel mensen sloegen direct op hol toen ze de beelden zagen en de berichten hoorden. Er zijn subiet allerlei hulpacties op touw gezet om die arme vluchtelingen te helpen. Hahaha! Ik heb bij Vluchtelingenwerk gewerkt en weet dus beter.
Gezien de manier waarop de 'vluchtelingen' tekeer gaan in Hongarije en Servië en het enorme aantal jongelui begint men zich terecht af te vragen in hoeverre men nu met echte vluchtelingen te maken heeft. Hè, hè, ze worden wakker!, dacht ik.
In het nieuws hoorde ik de volgende tekst uitgesproken worden : "In Hongarije hebben vluchtelingen met geweld de politiekordons doorbroken en begeven zich naar stations."  Gevolgd door andere info omtrent hun bestemming : Duitsland. Het stukje wordt afgesloten met de mededeling, dat de EU het beter acht dat de vluchtelingen in Oostenrijk worden opgevangen, omdat ze daar humaner behandeld worden dan in Hongarije.
Over strijdige berichtgeving gesproken. Eerst praten over een losgeslagen meute die met geweld een land binnendringt en vervolgens in bedekte termen de Hongaren bekritiseren, omdat ze die binnendringers niet humaan behandelen. Zouden die EU mensen op die humane manier ook ongewenste bezoekers bij hen thuis verwelkomen?
een heel groot gezin...
Hopelijk komen binnenkort foto's en andere beelden en verslagen van de armoe en eenzaamheid in ons eigen land. Hopelijk gaat men dan niet met z'n allen in de Amsterdamse grachten zwemmen, op de racefiets stappen, bakken ijswater over zich heen gooien, allerlei tv programma's uitzenden en met collecte bussen langs de deuren gaan, om al die arme en eenzame landgenoten eindelijk eens te gaan helpen. Want je kunt hen ook helpen zonder al die ongein, bedoeld om jezelf op kantoor op de borst te slaan : ik heb ook gezwommen, gefietst enz. Kunnen we nog op een normale manier compassie tonen en helpen? Blijkbaar niet. Anders waren er geen voedselbanken en hadden we minder daklozen. Ik zeg : Steek je handen eens uit de mouwen en ga eens niet zwemmen of fietsen maar gewoon je stads- of dorpsgenoten helpen. In plaats van hoge hekken om je mooie, dure huis te bouwen zou je ook een langere eettafel en extra stoelen kunnen kopen. Het is maar een idee.