woensdag 23 september 2015

Gezond en rijk

Dat schijnen, volgens een recent onderzoek, de ingrediënten te zijn die een mens gelukkig te maken. Ergens logisch, want wie tegenwoordig geen cent te makken heeft, kan zij eigen risico van zijn zorgpolis niet eens betalen. Dus lijdt je gezondheid daaronder. Niet alleen de gezondheid, ook de rest van je leven lijdt daaronder. Wie geen geld heeft is gewoonweg kansarm.
Volgens onze minister Schippers boffen we allemaal met onze ziektekostenverzekering. "Voor zeer weinig geld, krijgt u heel veel', beweerde ze onlangs, "zelfs meer dan in uw Ziekenfondsperiode!" Met die uitspraak geeft ze aan heel erg ver van de realiteit te staan en te denken.
Het kan zijn dat ze het nieuws niet volgt. Daarin lees ik over mensen die vanwege het hoge eigen risico hun doktersbezoek uitstellen of helemaal afzeggen. Ooit begon ik met zo'n 160 euro eigen risico. Nu benadert het de 400 euro. Tel daarbij op de alsmaar stijgende premie en de alsmaar afnemende dekking. Of wel : meer betalen en minder terugkrijgen. Ik weet dus echt niet waarop mevrouw Schippers haar denkbeelden en uitspraken baseert.
Laatst hoorde ik in een groot farmaceutisch bedrijf een directeur zeggen : "Willem is ziek. Van welk medicijn worden wij snel weer beter?" Want zo zit de gezondheid helaas in elkaar.