woensdag 23 september 2015

Big Brother

is watching me. Omdat ik op zoek ben naar een oplossing voor het probleem van de startmotor van mijn CBX 750F2, heb ik afgelopen weken flink wat met de zoekmachine van Google gedaan. Met gevolg dat wanneer ik het www opga, ik links en rechts advertenties zie verschijnen die te maken hebben met motoren en motorrijden.
Zo werkt dat dus. Als ik op dat fenomeen ga voortborduren dan kan het ook anders uitpakken. Stel ik ga de komende periode veel uitzoeken omtrent een ernstige ziekte. Duidelijk een utopie, want ik heb wel beter te doen. Maar goed. Als mijn zoekgegevens ook door verzekeringsbedrijven bekeken worden, kan het zijn dat ze denken dat ik die ziekte heb. En dus een reden om mij een hogere premie te laten betalen of mij misschien te weigeren. Misschien zal een toekomstig werkgever op grond van die zoekgegevens kunnen besluiten : "Ik neem liever een gezond iemand in dienst." Het is maar een gedachtekronkel, maar wel een waarvan sommige trendwatchers zeggen dat die binnenkort realiteit is.
Als ik met een app ga hardlopen of fietsen of whatever, zouden die gegevens kunnen leiden tot aanbiedingen van sportschoenen, fietsen of de bijbehorende kleding en accessoires. En drugs en andere onverkwikkelijke zaken, want er zitten uiteraard ook criminelen achter al die data aan.
Je kunt tegenwoordig ook je eigen lichaam in de gaten houden, met het mobieltje als dashboard. De lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk, het humeur enz. Handig, maar niet alleen voor jezelf. Ook voor de farmaceutische industrie! Hoe dan ook, straks komt een generatie mensen waarvan de nekwervels en duimen in gebogen vorm groeien. Want dan leeft iedereen in zijn eigen wereldje; in die van het mobieltje. Van mens naar levende databank.