vrijdag 18 september 2015

Duplicaat code 1

Het kan gebeuren dat je de kentekenpapieren niet meer compleet hebt of dat een kentekenplaat verdwenen is. Dan kan / moet je een vervangend kenteken aanvragen.  De RDW voegt dan een duplicaat-code aan het kenteken toe. De code begint met 1.
Tot voor kort werd de code ook op het kentekenbewijs genoteerd. Maar met de komst van de kentekenkaart wordt de code niet meer vermeld. Hij schijnt nog wel bij de RDW geregistreerd te worden. Het vreemd eis nu, dat het kenteken op de plaat / platen met code niet meer overeenkomt met dat op de kentekenkaart. Volgens de RDW maakt dat niets uit, want als men gecontroleerd wordt door de politie, dan kan de politie in de RDW gegevens de code wel zien.
Dat klinkt aardig en simpel. Maar zou de Polizei, Police, Polis enz. of wel de politie in het buitenland daar ook zo over denken? Zouden die dan even naar Veendam bellen om te vragen hoe dat zit? Of deelt men dan toch gewoon een bekeuring uit? Al met al lijkt me het een tamelijk kortzichtige gedachtegang van de RDW. Overigens is het hele duplicaatcode verhaal een soort knipperlicht. De ene keer wel en dan weer niet noodzakelijk vermeld op het kentekenbewijs. Sinds 2012 is het kenteken met duplicaatcode losgekoppeld van het kentekenbewijs. Over eenduidigheid of verwarring gesproken.