dinsdag 15 september 2015

Bonje met de buren -2-

Als ik naar haar schutting kijk, zie ik iets opvallends. En vreemd. Het is een soort uitbouw. De planken zijn ergens omheen getimmerd. Als ik naar de reden vraag, begint ze eerst te glimlachen. Dan vertelt ze over buren die ze ooit gehad heeft, waarmee nauwelijks een fatsoenlijk woord viel te praten. Ik dacht gelijk : "Zeker ook uit Utrecht?" Maar dit terzijde.
Ten tijde van de bouw van de schutting weigerde de toenmalige buurman een boompje, die nota bene op de erfafscheiding stond, te verwijderen. Hij had het net geplant. Om de kwestie maar niet te laten escaleren heeft mevrouw toen maar de schutting ter plaatste om het boompje laten aanbrengen! Over pamperen gesproken.
Ze heeft er zelfs een paar gaten in gezaagd, zodat de uitstekende takken, conform de eis van buurman, ook mochten blijven hangen. Die groeiden weliswaar haar tuin in, maar snoeien was volgens boze buurman uit den boze. Mevrouw is wel heel erg coulant geweest, vind ik.
Ik vertel haar dat boze buurman op twee punten in de fout is gegaan. Ten eerste mag hij geen boom op de erfafscheiding plaatsen. Die moet minimaal twee meter van de erfafscheiding staan, tenzij anders is overeengekomen.
Ten tweede, wat het snoeien betreft : alles wat in uw tuin hangt mag u wegsnoeien. Maar u dient wel van tevoren de buurman de kans te geven dat zelf te doen. Het beste is dat via een vriendelijk briefje te doen. Weigert buurman, dan mag u zelf aan de slag gaan.
Boze buurman woont daar niet meer en de boom is inmiddels verwijderd door de nieuwe buurman.