donderdag 24 september 2015

Een vette klus


Het werd weer eens tijd de frituurpan schoon te maken. De olie wordt geregeld vervangen en tussentijds gezeefd. We gebruiken de pan voornamelijk op de vrijdagen. Dan is het patatdag bij ons. Het schoonmaken van zo'n pan is een tamelijk vet klusje. En... je moet het goed willen doen. De oude olie gooi ik in lege flessen. Dat zijn flessen waar de olie eerder in gekocht is. Daar bewaren we steevast een paar van. De volle flessen gevuld met oude olie gaan terug naar de super, waar ze in een speciale container verdwijnen.
Om al dat vet goed te kunnen verwijderen gebruik ik kokend heet water en wat zeep. Het mandje wordt met de handgreep na elk gebruik gewassen. Dus dat ding krijgt geen kans op bruine randen. Het verwarmingselement is een verhaal apart. Al bij de eerste reinigingsbeurt na aankoop, veegde ik zo de witte indicaties voor de temperatuurknop weg. Ik verwachte dat die verf 'veegvast' of oliebestendig zou zijn; maar nee dus.
Dat zwarte kunststof is lastig te reinigen. Dus na afloop ben ik daar niet echt tevreden over. Het element zelf maak ik met keukenpapier schoon.  Ik schroef de handgrepen van zowel het deksel als de buitenpan los. Tussen die beide kruipt ook frituurolie. Na een halfuurtje poetsen en boenen is de pan weer schoon. Vrijdag komt er nieuwe olie in en dan kan ie weer een paar weken vooruit.