dinsdag 29 september 2015

Leerling kapster

"Je wordt om 13.00 uur bij de kapsalon verwacht. Je moet dan vragen naar Jessica", werd mij gezegd. Sonja had een prijsje gewonnen : een gratis knipbeurt voor een man die als knipmodel wil fungeren voor leerling kapster. Die man was ik dus.
Ik heb al eerder als proefkonijn gefungeerd. Zoals bij bloedprikken ( de leerling verpleegster stak vier keer mis), gedurende mijn hele militaire diensttijd was ik proefzandhaas en toen ik op de motor van achteren werd aangereden. Daar kon het haar knippen nog wel bij.
Waarschijnlijk was Jessica bang dat ik niet zou komen opdagen, want een uur voor de afspraak belde ze nog even op. Tien minuten voor de afspraak liep ik de salon binnen. Ik werd door een kapster welkom geheten en ook Jessica kwam even mijn hand schudden. Niet veel later waste ze mijn haar. Ik lag zo lekker te genieten dat ik er slaperig van werd. Helaas moest ik opstaan en in de kappersstoel gaan zitten.
3 x bloempot
Even later kwam de ervaren kapster erbij. Ze vroeg hoe ik mijn haar geknipt wilde hebben. Met 'hoe' duidde ze natuurlijk op het model en niet op zich zelf en/of haar outfit.
Ze zag aan mijn haargroei wel dat ik een aantal maanden eerder door een tondeuse was aangevallen. Knap. Na mijn wensen te hebben kenbaar gemaakt, begon ze aan mijn rechter zijkant mijn haar te knippen. Ze deed voor hoe de leerling de andere kant moest knippen. Aan de manier waarop ze mij knipte, zag ik haar deskundigheid. Het ging allemaal heel natuurlijk bij haar. Ik volgde de lessen via de grote spiegel voor me.
Toen ik daar met een half geknipt hoofd zat, begon Jessica aan de andere helft. Toen ze daarmee klaar was mompelde ze iets over bloempot-model. Ik dacht gelijk terug aan mijn jeugd, toen mamma mij nog zelf knipte met een (hand) tondeuse. Het kapsel zag er niet alleen goedkoop uit,  het was ook goedkoop. Maar ik was niet de enige : mijn beide broers waren ook de klos.
Ik heb vijf kwartier in die stoel gezeten en ben zelf na al die instructies inmiddels ook leerling kapper geworden. Neemt niet weg dat ik erg tevreden ben over het resultaat. En net als vroeger : gratis.