dinsdag 23 november 2021

Vooraf even controleren

Er komen zoveel berichten over demonstraties enz. op het www, dat ik veel tijd kwijt ben aan het controleren ervan. Ik zie de laatste tijd geregeld oude foto's opduiken in recente berichten. Van een demonstratie zag ik een foto voorbijkomen, waarop te zien is dat de bomen en struiken allemaal mooi groen zijn. Ik zag ook mensen in zomerse outfit afgebeeld. Nou, dat is dus niet Amsterdam of Rotterdam anno november 2021.
Tijdens de oorlog in Syrië en de stroom gelukszoekers waren ook oude en/of geshopte foto's / beelden in omloop. Het bekendst is de zogenaamde gasaanval in Syrië. Ook een voorbeeld van kindermisbruik. Zelfs bij berichten van gerenommeerde media zijn oude en/of gemanipuleerde beelden te zien. Bij de Poolse grens blaast een vader rook in het gezicht van zijn zoontje, dat hij in zijn armen heeft. Het kind begint natuurlijk te huilen. En ja hoor er worden foto's gemaakt. Goed voor de gevoelige lezers en kijkers. Ordinair kindermisbruik noem ik het, wat ik ook zie in beelden van migranten in een bootje. Ze springen met hun kindje in het water om gered en daarmee toegelaten te worden. Wat een ouders.
Ik let dus op details. Zoals de omgeving, de kentekens van auto's (die van ons zijn geel en niet wit), de natuur en dan is er ook nog zoiets als Google. Met Google zijn afbeeldingen namelijk ook op te zoeken.
Is die arts wel echt een arts of een viroloog of immunoloog? Heeft ie dat echt gezegd of geschreven? Er valt veel te controleren. Tot aan fact checkers toe. Ik geef toe, soms glipt er wat doorheen. Maar opa doet zijn best.