maandag 29 november 2021

Rücksichtslos en geen eigen mening

Met name mensen die uit andere landen naar hier zijn gekomen, vragen zich af waarom wij zo achter Amerika aanhollen. Ik zeg dan schertsend : "Omdat wij klein zijn. Het is net als met kinderen. Die lopen graag mee met de grote, sterke jongens."
Als het even kan kijk ik naar docu's van Zembla en Tegenlicht. Vaak met erg interessante informatie. Gisteravond kwam die gedachte weer bij mij op, toen ik een docu van de VPRO over Afghanistan volgde. Ook daarin kwam die vraag naar voren. Het ging toen over de houding van de EU. Een Afghaanse prominente op het gebied van vrouwenrechten vroeg zich af waarom de EU geen eigen mening heeft over haar land en klakkeloos Amerika volgt.
Wat mij ook opviel was het antwoord van een Afghaanse deskundige op de vraag waarom het in Afghanistan telkens met westerse hulp (inclusief die van Rusland) mislukt. "Omdat westerse landen zich niet wensen te verdiepen in de de Afghaanse geschiedenis en cultuur", legde hij uit. Opvallend, want datzelfde zie ik terug in Brussel. Ook daar heeft men geen oog voor de historie en cultuur van de lidstaten in het algemeen en die van Oost-Europese landen in het bijzonder. Zij moeten net als Afghanistan in een mum van tijd de opgelegde EU cultuur hanteren. Dat werkt dus niet. Een cultuuromslag vergt veel tijd en energie. In plaats van daarbij te helpen gaat men lelijk doen. De fout ligt bij de EU door die landen veel te snel toe te laten. Op advies van.....  Amerika.