dinsdag 16 november 2021

Geen pennenstrijd

Terwijl Polen (ja, ja) Duitsland en de EU beschermt tegen de tsunami van ongewenste migranten uit Wit-Rusland, is men hier naarstig op zoek naar nog meer verblijflocaties voor hen.
Soms lees is heftige reacties op een vrij onschuldig onderwerp. Niet alleen de toonzetting, ook de inhoud doet mij vermoeden, dat het soms bij mensen erg hoog zit. Ik ga dan geen polemiek starten. Dat heeft geen zin en kan meestal tot polarisatie in plaats van begrip leiden.
Onlangs kreeg ik zelf zo'n reactie, nadat ik via video's gewezen had op andere uitspraken van ter zake deskundigen. Alleen het feit al dat ik daaraan refereerde was aanleiding voor een zeer heftige reactie. Het geeft te denken. Ik ben geen discussie aangegaan. Daar ben ik te (eigen)wijs voor. Zo'n discussie heeft weinig zin, vergt tijd en energie en zou zelfs tot een mineurstemming kunnen leiden. Ergo : weinig plusjes dus. Een discussie heeft alleen zin als er naar elkaar geluisterd wordt. Maar velen zien een discussie als een soort gevecht, dat een winnaar moet opleveren. Ik ben geen vechtersbaasje.