woensdag 24 november 2021

Nukkige douche-afvoer

De afvoer in onze douche doet raar. De ene keer loopt het douchewater gewoon weg, de andere keer niet. De afvoerput is voorzien van een waterslot, anders dan de bekende zwanenhals. Het is een putje waarin in het midden de afvoerpijp zo'n 5 cm uitsteekt. Op de pijp zit een hoedje met hengsel. Dat hoedje zorgt voor de stankafsluiting, doordat het deels in het met water gevulde putje valt. Een op zich logisch systeem.
De laatste tijd stroomt het water niet altijd direct weg. Dan moet het deksel en het hoedje eerst gelicht worden. Ik hoor dan eerst veel geborrel van lucht en pas daarna stroomt het overtollige water weg. Meestal na zo'n ontluchting en het weer terugplaatsen van het hoedje en het rooster stroomt het douchewater gewoon weg. Het riool is niet verstopt.
Maandag j.l. is een bedrijf gekomen en heeft men de afvoer gecontroleerd. De hoofdafvoer loopt van voor naar achteren, richting de straat. Vooraan is als eerste de keuken aangesloten. Dan volgt de badkamer (wastafel en douche), de aansluiting van de ontluchting en tot slot het toilet (wc pot en wastafeltje). Rioolman (of...?) heeft met een camera de afvoer inwendig bekeken. Volgens hem is ie gewoon open. Zo ook het hoofdriool, anders zouden we met het doorspoelen van het toilet problemen hebben. Het betreft enkel dat putje. De ontluchting (van het hoofdriool naar het dak) is ook open.
Het heeft er alle schijn van dat het toch iets moet zijn met het waterslot van de douche-afvoer zelf. IK zelf denk aan een luchtbel. Het putje is lastig te veranderen / vervangen, want dat zal het huidige putje eruit gehakt moeten worden. Ik ben wel benieuwd hoe de aansluiting van de douche onder de vloer op het hoofdriool gemaakt is. Ook omdat de aansluiting van de keuken nogal gekunsteld bleek te zijn. Dat zei men toen de afvoer vanwege problemen in de keuken werd doorgeblazen.
Omdat het een huurwoning betreft, mogen we gratis, maar wel na overleg met de verhuurder, zo'n rioolreinigingsbedrijf inschakelen.