zaterdag 27 november 2021

Interesses gewekt

Veel van mijn interesses hebben te maken met mijn eigen ervaringen. Mijn pa was bij de Onderzeedienst en dus kwam mijn belangstelling voor het leger in het algemeen en de onderzeeboten in het bijzonder. Later kwam daar de luchtvaart bij en vanwege mijn dienstplicht de militairen.
Mijn interesses hebben ook te maken met mijn eigen vakgebied en de daarin opgedane ervaringen. Al moet ik zeggen dat ik weinig belangstelling had voor financiële kwesties, ondanks mijn inzet voor financiële instellingen. Het zelfde geldt voor alcoholische dranken en boeken, ondanks mijn werk voor respectievelijk een brouwerij en bibliotheken. Ik deed dan ook selectief kennis op.
Vanwege de bijzondere verhalen over de productie en verkoop van medicijnen die ik bij een fabrikant aanhoorde en de berichten uit de kranten van voorheen, toen en later, steeg mijn interesse in die sector. Ik hoorde over de kortingen en/of bonussen die de artsenbezoekers uitdeelden aan hun klanten (waaronder ook apothekers). En uiteraard over de lobby in politieke kringen. Die is sindsdien alleen maar groter geworden. Een recent voorbeeld ervan is de manier waarop de farmaceutische industrie de Amerikaanse Democrate Kyrsten Sinema omkocht, om tegen een wet te stemmen van nota bene haar eigen partij. Die wet moet medicijnen goedkoper maken.... Het afstoppen van het wetsvoorstel zal de farmaceuten een half miljard dollar aan omzet schelen. Dit jaar hebben de farmaceuten 265 miljoen dollar aan lobbyen in Washington uitgegeven. Dan weet je waarom er met name in en vanuit Amerika veel vaccins gepusht worden. Ook richting ons land en politici. Het is slechts een topje van de ijsberg. Veel politici zijn corrupt. Ook in ons landje wordt erg veel andere kwesties via de lobby in de wandelgangen geregeld.