woensdag 24 november 2021

Leuk die oude foto's -1-

Het kabinet wil het zelftesten breed gaan inzetten, ook bij coronaklachten. Kijk, daar kan ik me wel in vinden. Als het even kan de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neerleggen. Ik denk dat die aanpak een groter draagvlak zal krijgen dan de weg via dwang.
Ik ben weer of nog steeds met het herordenen van de foto's bezig. Gisteren zag ik een paar nostalgische plaatjes van onze woningen in Schoonhoven voorbijkomen. Van onze eerste koopwoning (boven met een halve Renault 16 voor de deur) zag ik de gevel, zoals die bij aankoop ooit was en het moment waarop hij eruit zag bij verkoop, zo'n 14 jaar later (onder).
Op de eerste, wat vervaagde, foto uit 1979 is het huis te zien met de nog houten kozijnen die voorzien waren van enkel glas. De rookgasafvoer van de cv is splinternieuw. Er was enkel een gaskachel in de huiskamer aanwezig, een geiser in de keuken en op zolder een boiler. De badkamer had een ligbad, maar geen 2e toilet. Het kozijn beneden was deels uitgebouwd. In de kleine voortuin stonden twee flinke berkenbomen, die met name de auto met plakkerige troep bekleedde. Het was een woning uit de jaren 60, dus conform de revolutiebouw in die tijd. Als eerste hebben wij een cv verwarming laten installeren. De AWB cv ketel was er toen al een met een aanzienlijk hoger rendement. Er zat een tapspiraal in, die de warmwater boiler verving. In de keuken kwam een close-in boilertje. Daarna ben ik de woning gaan isoleren. Ik begon op zolder. Tussentijds hebben we een open haard gemaakt en aangesloten op het bestaande rookkanaal. De Colt kap op de schoorsteen kocht ik nieuw op een rommelmarkt voor Nlg 15,= !
Er kwamen ook nieuwe, kunststof kozijnen (toen top kwaliteit van Weru) met dubbel glas. Alleen de dichte voordeur heb ik zelf vervangen door een boeren exemplaar. Het kozijn niet; dat was nog keihard. Het kozijn beneden aan de voorzijde werd een uitgebouwd geheel met dubbelglas en was van hardhout. Ik weet nog dat ons gasverbruik (gezin met twee kleine kinderen) van ruim 3.200 m3 per jaar daalde tot zo'n 1.200 m3. We gebruikten de open haard ook als bijverwarming. Ik hield keurig grafiekjes bij omtrent verbruik van gas, elektriciteit en water. In die periode werkte ik voor een elektriciteitsbedrijf (PUEM), waar ik veel info kreeg omtrent isoleren en energiebesparingen. De berkenbomen hebben we gerooid.
In de bakstenen kolommen tussen de woningen bevonden zich de regenpijpen. Ik heb er een keer een open gehakt vanwege een lekkage bij de buren. De staande pijp was los getrokken van de aansluiting op de dakgoot. Dat kwam omdat de grond en dus het riool verzakte. Ik heb de pijp doormidden gezaagd (lastig klusje!) en er een flexibel stuk ingezet. Daarna heb ik de pijp weer naar boven gedrukt en vastgezet. Onder de woning heb ik de oude, breekbare grespijp van het riool vervangen door pvc en gelijk een aansluiting gemaakt voor een 2e toilet in de badkamer. Dat toilet heb ik vlak voor de verkoop van het huis geplaatst. Ik heb ook voor een flexibele aansluiting op het hoofdriool naar de straat gezorgd, vanwege de zakkende grond. Het was allemaal vanuit de gedachte : in één keer goed. Detail : boven de voordeur hing een antieke dakpan, die we in Harderwijk op een vlooienmarkt kochten. In en om de woning hebben we nog veel meer gedaan om het geheel beter en leuker te maken.
Als ik dit zo schrijf mag ik gerust zeggen, dat deze boom van een klusser ooit een kluseikeltje was. 😁