dinsdag 27 augustus 2019

Werken in de detachering

Afgelopen weekend kwam ik in aanraking met het mij bekende fenomeen van detachering. Mij werd naar mijn menig gevraagd over een tweetal bedrijven. Het ene ken ik als gerenommeerde organisatie, het ander was mij geheel onbekend. De laatste kwam bij mij over als een pragmatisch werkend detacheringsbureau, dat op basis van het cv een match maakt met een opdracht. Dat soort bureaus sturen hun medewerkers een week voor de opdracht een cursusboek, zodat ze na die week als 'specialist' hun entree doen bij de klant. Ik heb op die manier collega's zien afbranden. Stel je bent een consultant, maar volgens dergelijke bureaus kan je dus ook wel facturen intikken. Of wel, met je ambities en opleiding en ervaring wordt niet echt rekening gehouden. Dat gebeurt onder de noemer : je moet flexibel zijn. Je moet dan wel stevig in de schoenen staan. Zowel ten opzichte van de klant als van je eigen werkgever.
De leukste opdrachten zijn die, die net boven je niveau liggen. Nieuwe kennis opdoen is ook belangrijk. Al was het maar voor de afwisseling. Vind ik.
Telkens weer in een nieuwe omgeving terechtkomen met een andere bedrijfscultuur en dito werksituaties moet je wel liggen.
Het aanbod van het gerenommeerde bedrijf kwam mij volledig en erg professioneel over. Compleet met pro forma salarisstroken en een mogelijk loopbaanontwikkelingsplan. Ik heb daar meer vertrouwen in. De kans is ook veel groter om bij de grotere opdrachtgevers aan de slag te kunnen. De kleinere bedrijven neigen meer naar de medewerkers als melkkoe.