woensdag 7 augustus 2019

Omvormer geïnstalleerd


...huishoudaccu in de bak...
Het is er dan toch van gekomen. Ik heb vandaag de omvormer met de huishoudaccu geïnstalleerd. Daarvoor moest eerst de stoel met het draaiplateau verwijderd worden. Oef, zo'n stoel is trouwens loodzwaar. Gelukkig ben ik nog beresterk. Haha! Ik heb eerst de accu in de sokkel geplaatst. Dusdanig, dat ie redelijk vlak en recht staat. En vast uiteraard, al kan de accu niet ver naar voren schuiven. Toen de plaatsing in orde was, heb ik de accu er weer uitgehaald. Want ik moest de omvormer installeren. Daarvoor moest ik ook in de sokkel zijn. De omvormer heb ik aan de buitenkant van de sokkel gemonteerd. Helaas moest ik hem op z'n kop vastzetten, want ik wilde de 230 volt contactdoos naar achteren gericht hebben. Ik heb de omvormer (ook wel inverter genoemd) met bouten en moeren tegen de metalen wand gemonteerd.
...met extra kabeltje voor de acculader...
Na dat klusje ben ik de kabels gaan voor bereiden. De accuklemmen vond ik wat aan de hoge kant. Die heb ik aangepast en de bouten waarmee de kabels aan de klem vastzitten heb ik ingekort. Zo heb ik vrij platte aansluitingen gemaakt, want het plateau van de stoel mag niets met de accu in aanraking komen. Anders gaan de haren van de passagier overeind staan. Ik heb nog zo'n 4 cm ruimte boven de beide polen kunnen behouden. Aan de polen heb ik ook de bedrading voor de acculader bevestigd. Als de HH accu opgeladen moet worden, hoef ik niet de stoel te verwijderen. Ik trek dan het kabeltje met de stekker tevoorschijn en koppel dat dan aan de lader. De beide polen heb ik met plastic doppen afgedekt. Voor de zekerheid.
Nadat ik de beide kabels op zowel de accu als op de omvormer gemonteerd had, heb ik de boel getest. De acculader doet het. De omvormer ook. Daarna heb ik eerst een 230 volt werklamp  via de omvormer aangesloten. Die deed het ook. En toen kwam het moment suprême : de koelkast aansluiten. De koelkast heb ik 3 jaar geleden in de camper een aparte groep gegeven. Dat heb ik gedaan, vanuit de gedacht dat ik ooit in de toekomst heel misschien een omvormer zou kopen....
...platte accuklemmen....
Die heb ik dus vorige week gekocht. Ik heb voor een zuivere sinus omvormer gekozen, om risico's van kapotte apparatuur uit te sluiten. De gemodificeerde sinus omvormers zijn veel goedkoper, maar men raadt af daarop bepaald apparaten aan te sluiten vanwege de kans op schade. Dus werd het voor ons eentje met een zuivere sinus. Het vermogen is 1000 watt met een piek van 2000 watt. Dus er is nog reserve voor eventueel andere apparatuur. De koelkast trekt 75 watt. Maar bij inwerking treden trekt ie even zo'n 10x meer = 750 watt.
De koelkast deed het ook. Na het testwerk ben ik het geheel gaan afwerken. De kabels bijeen gebonden met kabelbinders en vastgezet en beschermdoppen voor op de beide polen gemaakt en geplaatst. So far so good. Ik ben tevreden.
... afwerking gaande...