dinsdag 13 augustus 2019

Afval scheiden

Alu en tl balken
Ik meende vanmiddag een oude zonnebank zomaar in de container van elektronica te kunnen gooien. Maar ik twijfelde. Voor de zekerheid heb ik het toch maar even aan zo'n oranje hesje man gevraagd. Hij zei dat ik de tl lampen eruit moest halen. Die mochten dan bij het chemisch afval gedaan worden. De rest, een enorme plastic bak met wat tl aansluitingen, mocht in de elektronica container. Nu was het zo, dat ik niet even tussen mijn platte neus en dikke lippen door dat grote ding ter plekke uit elkaar kon halen. Dus heb ik hem maar in de bus laten liggen. Met de gedachte : "Ik ga dat ding thuis demonteren."
Plastic
Als ik iets niet weet, dan vraag ik het iemand. Dat daar mannen toezicht houden is echt nodig. Er zijn mensen die erop betrapt worden al het afval gewoon in de container voor grof afval te willen mieteren. Ik hoorde excuses als 'wist ik niet', 'ik dacht.....' tot 'ik heb geen zin om van de ene naar de andere container te rijden'. De laatste is dan wel zo eerlijk.
Ik zag trouwens iemand een lading karton ook bij het grofvuil gooien. Blijkbaar mag dat, want de oranje hesje zie er niets van. En het was niet een beetje, maar heel veel.
kabels en ijzer
Thuis ben ik de zonnehemel, het was nu enkel de bovenkant, te lijf gegaan. Met beleid, want er zaten 12 tl lampen in. Die heb ik eerst voorzichtig verwijderd en bijeen gebonden in bosjes van vier. Daarna heb ik de kap gedemonteerd. Ik was bijna klaar toen een enorme hoosbui met onweer en hagel mij overviel. Toen de bui voorbij was, heb ik alle delen gesorteerd en voorzichtig in de bus gelegd. Wat hield ik over? Een 230 volt Fan ventilator, 12 tl balken á 100 watt, een zak met bedrading, twee aluminium profielen en een dunne  alu plaat, wat ijzer en plastic. De bedrading en het aluminium gaat naar de loods. De bedrading gooi ik in de kabelbak. De ventilator kan ik misschien in de bus gebruiken. De rest (plastic, ijzer en tl lampen) gaat naar de Milieustraat. Ook het ijzer, want dat is enkel gesjouw en brengt erg weinig op.
Zo'n zonnebank is in wezen een simpel ding. Dat weet ik nu ook weer. Verandering van spullen doet leuk slopen.