maandag 26 augustus 2019

De Komodovaraan

een ver familielid
Vanmorgen hoorde ik dat de Indonesische regering het eiland Komodo tot nog go zone verklaard heeft voor toeristen. Volgens het nieuws is de maatregel bedoeld om de varaan te beschermen tegen uitsterven en als algemeen herstelperiode voor het milieu. De reuzenhagedis heeft al menig toerist gebeten. Er zijn altijd weer mensen. die tijdens hun vakanties situaties zwaar onderschatten. Zo'n varaan is een vrij agressieve carnivoor. Hij bijt in zijn prooi en laat dan een enorme dosis nare bacteriën achter in de wond. Daarna wacht ie rustig af totdat zijn gebeten prooi aan de bijtwond komt te overlijden. De varaan is trouwens ook een aaseter.
Na het voorbericht verschijnt een aantal bewoners in beeld, dat zich nogal bezorgd uitspreekt over datgene wat gaat komen. Zo'n 2.000 van hen moet vertrekken. Anderen maken zich zorgen over hun inkomsten, die afhankelijk zijn van de toeristen.
Dan verschijnt een Indonesische verantwoordelijke in beeld, die de kwestie toelicht. Hij vertelt dat de maatregel bedoeld is om het eiland voor de toeristen aantrekkelijker te maken en de omgeving er 'duurder' te laten uitzien.  Over de varaan werd niets gemeld.  Huh? Gaat het toch weer om geld? Maar wellicht heeft ie in het interview dat wel gedaan. Laat ik daar maar van uitgaan.