zondag 18 augustus 2019

Grillplaat opgehangen


een omelet bakken op de grillplaat
aan de haringen
In de camper hebben we zo'n handig grillplaatje liggen. Er gaat geen trip voorbij zonder gebruik gemaakt te hebben van die elektrische grill. Hij trekt 800 watt. Dat is vaak een van de eerste criteria waarop ik let als het elektrische apparatuur betreft. Ondanks de hectiek rond het milieu wordt het aantal watt vaak niet vermeld in advertenties.
Dat plaatje is ook onhandig. Onhandig bij het vervoer. Het lag tot voor kort in de lade bij de pannen. Het vervelende was dan, dat we telkens dat plaatje eerst moesten weghalen, voordat we bij de pannen konden komen. Toen kwam Sonja op het idee de grill onder het aanrechtrekje op te hangen aan haken. Dat scheelde veel, vooral als we ergens verbleven. Onderweg schommelde de gril heen en weer.
gaten geboord
Vanmiddag heb ik dat plaatje eens goed bekeken. Ik heb het omgekeerd tegen het rek gedrukt. En zie : de vier pootjes vielen keurig door de mazen. Aha! Om het grillplaatje in de hangende positie te kunnen handhaven, bedacht ik een oplossing. Ik zag dat de vier pootjes stevig bevestigd zijn. Ik heb heel voorzichtig met een superdun boortje een gaatje in een van de bakelieten pootjes geboord. De pootjes bleken hol te zijn. Vervolgens heb ik met een 5 mm boor in alle pootjes gaten geboord. Dusdanig, dat de openingen per stel tegenover elkaar zaten. Die 5 mm boor was niet zomaar een keus. De diameter had te maken met die van de twee tentharingen die ik ging gebruiken.
haring erin en klaar
Ik duwde de grill weer op z'n kop door de mazen en stak vervolgens de haringen door de geboorde gaten. En zie : de grillplaat hangt! Op het rekje zelf ligt in een zakje de toebehoren, zoals het snoer en het lekbakje voor het vet. Omdat ik de haringen ietwat gebogen heb, klemmen ze zich na een kwartslag draaien vanzelf vast.