zaterdag 31 augustus 2019

Schoenen onder de trap

Tot vanmorgen stonden in de gang bij de achterdeur vaak schoenen. Vuile werkschoenen en laarzen laten we buiten onder de overkapping. De schoenen bij de achterdeur namen relatief veel ruimte in, omdat het gangetje vrij smal is. Ik had al eerder het plan opgevat om onder de trap ruimte te maken, om daar schoenen te parkeren.
Vanmorgen ben ik met dat klusje begonnen. Het is een dichte trap, dus ik heb het onderste stootbord moeten verwijderen. Ik weet dat zo'n bord vaak vastgezet is in groeven. Met een speedboor heb ik eerst links en rechts in het bord een gat geboord. Die waren bedoeld om te kunnen zagen.
Met een reciprozaag hoefde ik slecht twee zaagsneden te maken, links en rechts van boven naar beneden. Ik meende namelijk dat het bord aan die kanten en aan de bovenkant in een groef zou vallen. Met een vuistje (met rubberen dop) heb ik toen het stootbord met een paar klappen, aan de onderzijde, waar het bord los op de vloer stond, eruit geslagen. Mijn vermoeden bleek juist voor wat betreft de montage van het stootbord. Het lag er zo uit.
Daarna was het even passen en meten met een paar schoenen om de omvang van de ruimte te bepalen. Vervolgens heb ik de beoogde ruimte in de kast afgetimmerd. Eerst heb ik links en rechts plankjes op de bomen geschroefd. De plankjes hadden de lengte die overeenkomt met de gewenste diepte van de bak. Daarna heb ik de achterwand (een plankje) tegen de zijkanten geschroefd. En vervolgens de bak dichtgemaakt met een op maat gezaagde plaat. In de trapkast zelf neemt de nieuwe plek voor de schoenen nauwelijks extra ruimte in beslag. De ruimte onder de eerste trede werd voorheen niet benut. Nu dus wel. Ik was weer mooi op tijd klaar, want buiten begon het warm te worden. We zijn (weer) tevreden. Ik heb voor de foto de schoenen  wat naar voren gezet. Ze staan wat dieper weg onder de trede.