woensdag 28 augustus 2019

Vroeg op, lekker koel

Vroeg opstaan is lekker cool. Ik ben geen uitslaper. Als ik wakker word, ben ik uitgeslapen. Op dagen als deze waarop het erg warm is, ben ik dankzij mijn biologisch uurwerk vaak extra vroeg op. Ik zet dan alle ramen en deuren (behalve die van de slaapkamer waar iemand nog heerlijk ligt te slapen) wagenwijd open, om de koele lucht binnen te laten.
Om te voorkomen dat Fenna er vandoor gaat, plaats ik een houten traphekje in de deuropeningen van de voordeur. We hebben ook nog een plantenrekje, je weet wel zo'n groen uittrekbaar ding. We gebruiken beide als we weggaan en Fenna moet oppassen. Dan leggen we die rekjes op de banken om te voorkomen dat de Friese teef lui in de bank gaat liggen tv kijken.
Vanmorgen was het nog donker buiten toen ik de ramen en deuren openzette. Het is helaas windstil, dus de warmte in het huisje wordt er niet uitgeblazen. Want dat is dan de bedoeling. Ik ben dan een soort Heracles, maar dan in eigen stal.
Ik hoop dat dit soort zeer warme dagen veel mensen zal doen inzien, waarom mensen in tropische gebieden niet zo hard werken. Dus het gaat niet over lui zijn, maar over zuinig met je energie omgaan om fysieke problemen te voorkomen. En toch zullen er veel mensen zijn, die zittend achter hun bureau en gekoeld door de airco's, de medewerkers buiten aansporen wat door te werken. Want die mentaliteit zit nu eenmaal in het bloed. Wat doorgaans voor veiligheidskleding doorgaat, is met deze temperaturen levensbedreigende kleding. Dus trek uit die boel of stop met werken. Ik adviseer de buitenwacht bij dit soort temperaturen Oost-Indisch doof te zijn voor kantoorpersoneel. Tenzij je echt in het harnas wilt sterven.