maandag 26 augustus 2019

Een kwestie van onderschatting?

Of van overschatting van je eigen kunnen / kennis? Regelmatig lees ik over toeristen, die betrokken zijn bij ongevallen. Als ik lees dat een toerist uitgegleden is en in een diepe ravijn terechtgekomen is, vraag ik me af wat die vakantieganger daar deed. Stiekem toch even over een rand gluren of vlak langs een afgrond lopen? Als ik op mij onbekend terrein ben, waag ik me nooit aan dat soort zaken. Velen hebben nauwelijks ervaring in het wandelen in bergachtig gebied en dragen niet eens de vereiste outfit. Zeg maar op hoge hakken de bergen in.
Zo zijn er ook toeristen die denken in den vreemde op een scooter of motor te moeten gaan rijden. Ze storten zich daarna in chaotische verkeerssituaties. Met alle gevolgen van dien. Er zijn vooral jonge vakantiegangers die zich dagelijks bezatten en niet weten wat er allemaal gebeurd is. Ze worden bestolen, vallen 'zomaar' van balkons of worden 'zomaar' in elkaar geslagen.
Er zijn ook toeristen die denken dat ze even met hun kinderen een leeuw kunnen gaan aaien. Of pardoes een duik nemen in hen onbekend water, dat krap 30 cm diep blijkt te zijn of waar krokodillen liggen te wachten. Of buiten de piste gaan skiën, want dat staat zo stoer.
Als toerist vind ik het al erg, dat ik, ondanks mijn oplettendheid, een bekeuring heb gekregen wegens te snel rijden.