dinsdag 27 augustus 2019

Stoer doen en grienen

Ik weet nog wel dat ik als kind een paar keer probeerde de confrontatie en/of mijn straf te ontlopen door op voorhand te gaan huilen. Krokodillentranen dus. Ik probeerde het maar een paar keer, want de volwassenen doorzagen mijn opzet. Dus ben ik er als jochie maar mee gestopt. Soms gaan kinderen al tranen persen als hen te verstaan gegeven wordt, dat ze iets niet mogen. Die moeten nog leren incasseren.
Toen ik wat ouder was, zei pa tegen ons (mijn broers en mij) : 'We gaan niet stoer doen en grienen!' Hij doelde op situaties waarin wij, pubers, ons weliswaar als stoere jongens profileerden, maar soms ook in zijn ogen probeerden medelijden op te wekken. Stoer doen en grienen, dus.
Wie schetst mijn verbazing toen ik later te maken kreeg met volwassenen, die de strategie van kinderlijke krokodillentranen nog steeds hanteren als er verantwoording afgelegd moet worden? Dat gedrag heb je toch al lang geleden afgeleerd? Nee dus. Een hiaat in de opvoeding en eigen ontwikkeling.
Het geluid van het huilen is net als dat van een kind van vijf, zes jaar. Snikkend met een piepstemmetje praten. Compleet met de lichaamstaal van een kleuter. Haha! Ik heb dat zielige gedoe als kind ooit gedaan, dus herkende ik dat direct : huilen zonder tranen. Maar dat een volwassen iemand zoiets doet, vond en vind ik schokkend. Als de zogenaamde huilbui voorbij is, draaien ze als een blad aan de bekende boom om alsof er helemaal niets gebeurd is. Opvallend genoeg denken zij, dat iedereen daarin trapt. Hoe kinderlijk kan een groot mens zijn. Onvoorstelbaar, maar toch.
Ik kreeg iedere keer weer zin zo'n aansteller een echte reden tot huilen te geven. Zo'n reactie kreeg ik zelf als kind toen ook al. Nog een reden om er als kind maar snel mee te stoppen. Haha!
Ik heb die grote kleuters ook op feestjes meegemaakt. Als de alcohol rijkelijk vloeit. Dan zijn ze opeens 'volwassen' en vooral stoer. Met hun dikke tongen braken ze de ene na de andere nare (volgens hen dus stoere) opmerking uit. Situaties waar veel gasten letterlijk voor weglopen. Natuurlijk zijn ze de volgende dag ziek en vooral zielig. Stoer doen en grienen. Mijn advies : Stop met bier drinken en/of roken en neem een glas melk en een kauwgompie. Zoals kinderen behoren te doen. Therapie heeft namelijk bij dit soort volwassenen geen enkele zin. Daarvoor zijn ze nog te klein en is het veel te laat.