donderdag 22 augustus 2019

Van jerrycan naar bergruimte -2-

overslagslot met popnagels vastgezet
In het verleden heb ik getracht een oude munitiekist (een lege, hoor) onder de bus te monteren. Dat ging wel, maar niet in de gewenste positie. Als ik het deksel opende pletterde de inhoud op de grond. Andersom werkt ook niet, want dan kon ik niet gemakkelijk bij de inhoud komen.
Zoals gezegd ga ik een stalen jerrycan gebruiken. In dat ding heeft ooit diesel gezeten. Ik werkte bij een grote brouwerij, die een eigen benzinestation had. Ja, ja. Daar tankte ik met de Hi Ace bus goedkoop diesel. Omdat ik dagelijks grote afstanden reed, kocht ik bij de dump twee gebruikte jerrycans. Daarin zat steevast zo'n 40 liter diesel. Later heb ik er een verkocht.
Ik heb dat stinkende vat eerst uitgespoeld met een sopje. Daarna heb ik met de slijptol een zijwand eruit geslepen. Tijdens dat klusje had ik uiteraard mijn bril op en oordoppen in. Eén dop was overbodig, want dat oor is al doof. Tijdens het slijpen -mijn lieve moeder had trouwens weer gelijk : wat een kolere herrie maakt zo'n hol vat- zag ik vanuit mijn ooghoeken Fenna's kaken op en neer gaan. Het duurde even voordat ik in de gaten had, dat ze blijkbaar blafte. Ik keek naar het hek en daar stond een tweetal mannen in werkkleding. Ik zag bij beiden de mond en lippen bewegen. Dus ook zij maakten blijkbaar geluid. Ik deed de slijptol uit en trok de doppen uit mijn oren. Het tweetal kwam melden dat ze de gasleiding kwamen controleren en eventueel een afspraak maken om hem te vervangen. Ik heb ze even rondgeleid door het huisje. Ze lieten een kaartje achter met een 06 nummer voor het maken van een afspraak.
Na deze onderbreking ben ik verder gegaan met mijn creatieve taak. Na het slijpen heb ik met een schuurschijf (uit de schuur en om te schuren) de afgeslepen randen wat geschuurd. Ik heb een hekel aan dat scherpe metaal. Afbramen dus. Ik heb de hele buitenkant geschuurd en in de antiroest gezet. De binnenkant was voorzien van een soort menie. Maar dat spul was in de loop der tijd gaan bladderen. Gelukkig gebruikte ik tijdens het bijtanken van de Hi Ace altijd een trechter met zeef.
Daarna ben ik de scharnieren gaan monteren. Een precisiewerkje, want het uitgezaagde stuk plaat moest weer mooi in de ontstane ruimte passen. Ik heb zowel voor het hang- als sluitwerk (een overslagslot) gekozen voor bevestiging met popnagels. Dit om te voorkomen dat anderen de boel uit elkaar schroeft. Ik moest het sluitwerk van een kromming voorzien, zodat het mooi zou aansluiten op de kast.
Ik heb de voorbereidingen voor de montage op het rekje ook al gedaan. Ik moest gisteravond even acte de présence geven in de loods en heb toen van de nood een deugd gemaakt.
De insteek was het geheel dusdanig te construeren, dat het van buitenaf niet gedemonteerd kan worden. Tenzij men het slot vernield. En ach, als men per se iets wil hebben dan is diefstal nauwelijks te voorkomen. Nu de afwerking nog. Daarvoor heb het kunststof of rubberen klemprofiel nodig, dat ik over de randen heen kan plaatsen. Het wordt ook gebruikt voor de ombouw van cv ketels en boilers. Ik heb dat spul vaak weggegooid. Zonde!