woensdag 22 december 2021

Warmte in de kou

Ik kreeg de portieren van de bus niet open. Ze waren vastgevroren. Ondanks dat ik de afgelopen periode de rubbers met zo'n speciale stick had behandeld. Dat stift bevat een soort vaseline. Ik heb gewacht tot vanmiddag. Toen lukte het me wel de deuren weer te openen. Dit keer heb ik de rubbers eerst afgenomen en toen met WD40 behandeld. Hopelijk werkt dat spul wel.
Toen mijn broers en ik nog 's winters in het fietsenschuurtje sleutelden, hadden wij onze eigen kachel in gebruik. Eerst was het een Aladdin oliekacheltje (foto). Zo'n grijs pijpmodel met ronde pit / lont die op petroleum brandde. De tank bevond zich in de voet van het kacheltje. Er was ook nog een stukje speciaal gereedschap in de vorm van een metalen schijf om de verbrande bovenkant van het lont af te schrapen.
Er was niet altijd petroleum aanwezig, dus moest er iets anders bedacht worden. We vulden een leeg conservenblik met zand en goten daar mengsmering van onze bromfiets in. Vervolgens staken we dat in brand. Erg ongezond natuurlijk, maar dankzij dat vuurtje konden we onder handen warmen. Weleens je steenkoude handen gestoten als een steeksleutel van een vastzittende moer schiet?
Later heb ik in onze vorige woning een Etna gaskachel op propaan / butaan in de garage geplaatst. Compleet met rookgasafvoer, want wijsheid komt met de jaren. Dat was wel een luxe in de koude jaargetijden. Die kachel gaf flink wat warmte af. Ik stak hem een uur voordat ik ging sleutelen aan.
Vanwege die herinneringen was ik benieuwd of ik op YouTube nog andere ideeën kon vinden over het verwarmen van kleine ruimtes op een alternatieve en creatieve manier. Nou, dat waren er nogal wat! Van kaarsjes onder een bloempot tot aan vuurtjes in kacheltjes van blik of een oude (lege!) gasfles.