vrijdag 24 december 2021

Bomen langs de weg

Ruim 65 jaar geleden (vorige eeuw dus) reed ik af en toe met de ouders van een vriendje van mij mee in hun witte Skoda. Rijden over 's Heren wegen vroegen mijn vriendje en ik al ons af, waarom men zo dicht langs de weg bomen plantte. Het waren vooral dikke bomen, populieren en eiken. Wij vonden het toen al niet verstandig, omdat een stuurfout of iets anders ertoe zou kunnen leiden, dat de auto tegen zo'n boom zou knallen.
Men zei toen dat die bomen ook een soort van wegaanduiding waren en dat ze de uitlaatgassen zouden zuiveren, omzetten in zuurstof.
Later dacht ik daar weer aan toen ik motor reed. vreemd dat daar omwille van de verkeersveiligheid nooit iets aan gedaan is.
Afgelopen periode kwam Rijkswaterstaat daar ook anderen achter. Nu is het wel vanwege de verkeersonveiligheid. Voortschrijdend (met een slakkengang) inzicht beweert men. Ik geloof dat niet zo. Daar zijn geen 60 jaar voor nodig. Het zal wel weer om hout gaan. Hout voor de biomassacentrales. Ons land staat hoog op de lijst van landen die bomen kappen. Als afleiding gaat Nederland constant zeuren over houtkap in andere landen, zoals in Brazilië (Amazonegebied).