donderdag 23 december 2021

Een knipperlicht

De lamp op het toilet knippert. Al een tijdje, maar ik had geen zin om er iets aan te doen. Als ik mijn ogen dicht houd merk ik daar immers niets van. Ik heb een keer een dubbele schakelaar gemonteerd. Een voor het licht en een voor de ventilator. Om ze apart te kunnen schakelen. Voor een kleine boodschap is geen frisse lucht nodig. Tenzij je asperges gegeten hebt. 😋 De schakelaar voor de ventilator werkt alleen als het licht ontstoken is. In de oude situatie was de ventilator op het licht aangesloten. Vandaag heb ik toch maar even de huishoudtrap tevoorschijn gehaald. Dat aluminium geval was trouwens steenkoud geworden in het schuurtje.
Als eerste, heel belangrijk, heb ik het deksel op de wc pot laten zakken. Mocht er iets vallen, dan hoef ik niet te vissen.
Met het licht aan heb ik eerste de bol eraf gedraaid. Sonja was bezig met de vaat, dus kon de bol er ook bij. De gloeilamp zag er nog goed uit. Ik heb niet de spanning eraf gehaald. Maar ik was wel voorzichtig bezig. Als ik met elektra aan de slag ga, denk ik altijd aan het raadseltje : "Het ligt op de grond en het is zwart" (oplossing : Wimmie, die dacht dat ie verstand had van elektra). Met de lamp uitgeschakeld heb ik hem eruit gedraaid. Daarna heb ik de fitting vrij gemaakt en de verbindingen met een zaklampje en schroevendraaiertje gecontroleerd. De schroefjes zaten nog goed vast. Ik vond wel dat ik de lamp tamelijk strak in de fitting moest draaien, voordat ie brandde. Dus heb ik het koperen lipje in de fitting met een schroevendraaier annex spanningszoeker wat omhoog gedrukt. Toen ik daarna de lamp erin gedraaid had en hem ontstak, was het knipperen verdwenen. Hoera! Met een schone bol kan ie weer zijn licht laten schijnen op de activiteiten daar beneden. Ik hoefde dus niet de schakelaars te controleren.