zondag 12 december 2021

Van mens naar robot?

Van meneer Elon Musk hoor ik voornamelijk verhalen over die quasi schone Tesla en pretreisjes (of beter : ernstige luchtverontreinigingstrips) naar de ruimte. Minder in het nieuws zijn de activiteiten die hij sinds de oprichting 5 jaar geleden via zijn bedrijf Neuralink uitvoert. Ze worden als menslievend gebracht : het op elektronische wijze besturen van de hersenen middels implantaten. Een mens zou met die implantaten beter, sneller en effectiever kunnen communiceren, volgens Musk. Er zou op die manier ook een technologische vorm van telepathie ontstaan. Men kan je gedachtes op afstand lezen. Afgezien van de chip, is men ook druk bezig met onderzoek naar het injecteren van de hersenen via de schedel met een speciale vloeistof die hersendelen kan activeren of deactiveren. Een chip is misschien nog te verwijderen als je het zat bent. Maar een vloeibaar stukje software in je grijze massa is een ander verhaal.
Zoals altijd is er ook een duistere keerzijde. Mensen kunnen op een bepaalde manier geprogrammeerd worden. Mensen kunnen op grond van enkel hun gedachtegoed onderscheiden worden en er kan gericht tegen hen actie ondernomen worden. Men zou ook andere gedachten, dan die 'standaard' zou moeten, zijn elimineren. En de overheid kan met een simpel commando iedere gechipte burger besturen. Dan is een lock down of een vaccinatie slecht een druk op een knopje geworden en zal iedereen op een en dezelfde politieke partij stemmen. Die mogelijkheden zouden dan weer mooi passen in het grote verhaal van Musks eveneens rijke vrienden als Schwab en Gates : de mensheid onder controle. Een gezonde en beperkt in aantal mensheid. Gezond vanwege de gentherapie die men via 'geprogrammeerde tatoeages' op de huid wil aanbrengen. Mensen worden robots. Tenzij...
Dankzij de smartphones in combinatie met het coronavirus (apps), liften nu ook instanties mee om mensen stiekem te bespioneren. Zo'n coronamelder is leuk, maar ook die heeft een duistere kant.