woensdag 15 december 2021

Leken nemen een besluit

In Zeewolde gaat de gemeenteraad morgen een besluit nemen over het al dan niet toestaan van de bouw van een enorm datacenter voor Meta / Facebook. Het lijkt mij eerder een besluit dat in Den Haag genomen zou moeten worden, gezien de enorme gevolgen voor het milieu, de energievoorziening (straks kunnen we niet meer vrijelijk elektriciteit gebruiken, omdat het energie slurpende datacenter er is) en de voorwaarden. Ik bedoel Meta zal alle kennis en kunde inzetten om groenlicht te kunnen krijgen. Dat zullen topjuristen en dito deskundigen zijn. Onder hen uiteraard (gekochte) Nederlandse.
Een raadslid dat zo'n 12 uur per week bezig is en de rest van de tijd een baantje op kantoor heeft, kan daar niet tegenop. Hij heeft (met alle respect) ook niet de kennis om een verantwoord oordeel te vergen. Komt bij dat de raadsleden amper een maand de tijd hebben om een adviesrapport van 7.000 pagina's door te nemen. Er is weliswaar een samenvatting, maar zegt die alles?
Het doet me denken aan het bedrijfsleven, waar menig boekhouder of controller over de IT functie gaat. Die gasten snappen ook helemaal niets van IT. Zij graven dag in dag uit in het cijfermatig verleden en gaan zich plots met toekomstvisies en strategische besluiten bezig houden. Ik heb daar veel ellende van gezien.
Niet dat ik meer vertrouwen heb in de overheid, maar er zal dan wel via een volksvertegenwoordiging op hoger niveau besloten gaan worden. Voorstanders van het project zien uiteraard geen problemen. Die beweren zelfs het rapport volledig te begrijpen. Knap hoor, alleen vreemd dat je met die kennis als raadslid zo'n gewoon dagelijks baantje erbij hebt.