dinsdag 14 december 2021

Van fiets naar e-bike -7-

In veel wat ik doe, houd ik mezelf voor dat ik een klusser ben en geen vakman. Ik ben geen help-mijn-man-is-klusser type. Daar ben ik de man niet naar. Ik werk georganiseerd en planmatig, denk vooraf goed na en maak zaken graag af. En dat alles vanuit de gedachte : in één keer goed. Ik werk het liefst aan 'hapklare brokken', per deel dus. Elk goed resultaat geeft immers een goed gevoel en is een stimulans om gemotiveerd verder te gaan. Ik spring niet van hot naar her. Ik ben geen chaoot.
Wat mijn fiets betreft demonteer ik er niet maar op los, maar werk ik ook stap voor stap in dit geval het onderhoud af. Na het vervangen van de remblokjes wilde ik de rafelende versnellingskabel vervangen. Ik ben voor een nieuwe binnen- en buitenkabel op Sonja's pakezel Stella in een miezerige regenbui naar de winkel gereden. Weer thuis was ik zeiknat, maar tevreden. Daarna ben ik de gerafelde kabel gaan vervangen. Met succes, dus weer wat gelukt.
Soms zie ik op de tv dat men bij een auto of motorfiets een nieuw onderdeel monteert, waar de oude roestige bouten en moeren weer gebruikt worden. Da's niet mijn ding. Ik vernieuw dan liever alles. In dit geval heb ik de kabels eerst op maat geknipt en vooraf goed geolied. De binnenkabel is voor een deel 'bloot' aangelegd langs het frame. Dat framegedeelte heb ik ook gelijk schoongemaakt en met wat olie behandeld. Net zoals de kunststof doorvoer onder de trapas. De buitenkabel bestaat uit twee delen. Een kort en een lang stuk. De rest van de binnenkabel is dus naakt. 
Terwijl achter mij het gesnurk van Fenna klonk, ben ik aan de slag gegaan. Toen de kabels erop zaten heb ik een paar keer de versnellingen getest. Alles werkt. Fijn als iets gelukt is. Ik wacht toch maar nog met het vervangen van de achterband. Het profiel ziet er net als de rest van de band, nog goed uit. Het is niet veel werk, want het wiel zit ook met een snelsluiting aan de achtervork. Handig als ik tijdens een rit even een pitstop moet maken. 😀
Even dit : in dat tv programma over 'klussers' zie ik geregeld huishoudens van Jan Steen. Komt er nog een programma met als titel : "Help, mijn vrouw doet het huishouden!"? Want er zijn erbij...man, man wat erg.
Voor zover ik de fiets nu bekijk, rest nog het laten monteren van de sensoren en het ordenen van de bekabeling. Maar die zaken gebeuren pas vanaf donderdagmiddag.
Misschien ga ik die pakezel van Sonja maar ook eens nakijken. Nu ik toch zo bezig ben en het weer niet bepaald uitnodigt voor een wandeling of een ritje op de fiets. Maar eerst die kleine snurkende teef maar wakker maken. Ze moet aan de wandel.