woensdag 4 september 2024

Onwil Oostenrijks museum

In een interessante docu ging het om een zeer bijzonder stuk roofkunst. Het betrof de Penacho, een veren hoofdtooi ooit eigendom van de Azteken vorst Moctezuma. Er is al jaren een discussie gaande tussen het Oostenrijks museum waar het bijzondere stuk ligt en Mexico. Het stuk is ooit als roofkunst naar Europa overgebracht. Zoals bekend hebben Europeanen flink huisgehouden in Zuid Amerika en daar menige volkerenmoord begaan.
De Oostenrijkse politiek wil dat het gestolen stuk teruggaat naar Mexico. Het museum wil het gestolen relikwie echter niet teruggeven, omdat het tijdens het vervoer kapot zal gaan. Althans dat beweren Oostenrijkse deskundigen. Hoewel Mexico dat onderzoek accepteerde, wil het heel graag de kroon van Moctezuma terug hebben. Maar Oostenrijk weigert vooralsnog. Interessant : Oostenrijk maakt zich zogenaamd drukker over eventuele vervoersschade dan Mexico. Het lijkt echter een patstelling te zijn geworden. Ik merkte wel aan de directeur van het museum, dat hij het stuk hoe dan ook wil behouden. Over de morele kant van de kwestie wilde hij niets weten. Hij kwam mij over als een dief zonder scrupules.
Wat ik in de docu miste was een alternatieve oplossing. Laat de Mexicanen de hoofdtooi zelf transporteren van Wenen naar Mexicostad. Dan is een eventuele schade geheel voor hun rekening. Maar daar repte niemand over. Nogmaals ik kreeg de indruk dat het Weens museum het gestolen goed gewoon wil houden. De opmerking dat het al zo lang in Wenen is en dat er ook Oostenrijkse reparaties aan geweest zijn, beschouwde de directeur als zaken, die het stuk als eigendom van Oostenrijk maakt. Onzin natuurlijk. Als ik een auto steel en er andere velgen onder doe en wat onderhoud pleeg, blijft de auto nog steeds gestolen goed. Teruggeven zal ook een mooi gebaar van een soort van 'sorry' zijn. Voor Oostenrijk heeft de Penacho verder geen culturele waarde dan enkel een bewijsstuk van een trieste periode.