vrijdag 13 september 2024

Het slijk der aarde

Soms vind ik ze tamelijk ziekelijk overkomen, als het over geld gaat. Zlefs wanneer het maar € 0,20 betreft, kan daar ruzie over ontstaan.
Vanmorgen was ik bij de Koffietafel. Ook daar houden bepaalde mensen anderen in de gaten voor wat betreft geld. Voor slechts € 1,00 kan je daar gezellig onder elkaar koffie met een of meer koekjes drinken. Een tweede of derde kop is ook prima. En dat alles voor slechts €1,00. Er zijn ook gasten voor wie die ene euro net te veel gevraagd is. Of ze hebben geen euro bij zich, maar wel een pinpas. Kortom er zijn veel redenen waarom men die euro niet in het potje doet. Aan de andere kant liggen er soms ook briefjes van € 5 en/of € 10 in het potje. Blijkbaar van gasten die een aantal weken in één keer betalen of iets extra's willen geven.
In een aantal projecten dat ik gedaan heb, kwam tijdregistratie voor. Ik kreeg soms discussies over te laat komen en/of of te vroeg vertrekken. Ik was namelijk van mening, dat er niet op basis van een momentopname actie ondernomen moest worden. Dat zou enkel averechts werken en personeel demotiveren. Een controle op basis van minimaal twee week en maximaal een kwartaal leek mij beter. Pas dan is te zien in hoeverre er sprake is van een structureel gedrag. Wat er op een bepaalde dag aan de hand is, weet ik immers niet. Als iemand over een langere periode gewoon 40 uur in de week maakt, is er wat mij betreft niets aan de hand.
Zo ook met betrekking tot die €1. Zo lang er op langere termijn sprake is van een inkomstenpatroon dat ruimschoots voldoet, moet er niet zo gezeurd worden. Daarmee jaagt men enkel gasten weg en het draagt niet bij aan de sociale cohesie. Dat alles vanwege €1,00. Triest.