donderdag 12 september 2024

LED verlichting erop

Vorig jaar heb ik de contourverlichting aan de voorkant van de caravan vervangen. In de oude zaten barsten en de verlichting deed het niet altijd. Ik heb ze toen min of mee ruit nood vervangen door goedkope vierkante. Hoewel ze nieuw waren, bleken ze niet waterdicht te zijn. Ik was daar al bang voor, want tussen de grondplaat en het 'glas' bevond zich geen afdichtrubber. Dus heb ik de verlichting tijdens een vakantie maar afgeplakt met een stuk brede tape (foto links).
De verlichting bleef nu weliswaar droog, maar ik vond het een red-neck oplossing. Geen porem met dat tape. Dus heb ik een maand of wat geleden toegeslagen toen ik een aanbieding zag voor LED verlichting. Die verlichting had als specificatie o.a. dat ze stof- en waterdicht (IP 68) is. Ik heb toen een setje gekocht. Zoals vaker met klusjes, dacht ik ze tijdens een vakantie op de caravan te monteren. Dat is dus niet gebeurd, ook niet vanwege het warme weer. Ik had niet zoveel trek om in de brandende zon zoiets te gaan doen. Komt bij dat er ook nog gesoldeerd zou moeten worden.
Vanmorgen was het dan eindelijk zover. Ik heb de oude verlichting verwijderd, de ondergrond gereinigd en de LED exemplaren gemonteerd. Dat ging niet zo snel als de manier waarop ik het schrijf. Wat mij opviel was dat de min pool op het chassis bevestigd was. Er was enkel een plus draad. Ik kon me dat van de vorige keer niet meer herinneren. Ik was van plan de bedrading te solderen en krimpkousjes te gebruiken. Maar ik had een andere, zeer slimme oplossing!
Ergens voor de vakantie zag ik op de werkbank een paar mij onbekende hulsjes liggen (foto rechts) Ik moest gelijk denken aan de kikker die ik vroeger op mijn hengel schoof. Je weet wel, zo'n plastic buisje met haakjes die met rood draad op het buisje vastgezet zijn. Daarmee werd de vislijn vastgezet. Ik heb er daarna geen aandacht geschonken, maar die gekke dingen wel even apart gelegd. Bedoeld om onze zoon te  vragen wat dat voor dingen zijn.
Zoals je weet ben ik dat natuurlijk ook weer vergeten. Totdat ik begin deze week op het prachtige www aan het rondneuzen was vanwege een elektra klusje. Toen zag ik plots een stukje reclame met de mij bekende rolletjes. Ze bleken gebruikt te worden om draden aan elkaar te solderen. Dat niet alleen, ze hadden ook de functie van kousje! Aan beide kanten van het buisje steek je er een gestripte draad in. De koperen uiteinden komen dan in een soldeerring te zitten. Door het buisje te verhitten (met een aansteker!) smelt de soldeer en krimpt het buisje tot strak om de bedrading. En zie : een fraaie verbinding! Ze zijn in verschillende maten te koop.
Ik heb de buisjes uit de lade van mijn werktafel gehaald en heb ze gebruikt om de LED verlichting aan te sluiten. Nou, dat was een leuk klusje. Het enige lastige was, dat de draad die uit de caravan stak nogal kort was.
Natuurlijk heb ik de ondergrond na het verwijderen van de oude verlichting eerst van vuil en oude kit ontdaan en toen de boel licht geschuurd. Het verwijderen van de zwarte strepen was nogal lastig. Ook vanwege de bobbelige ondergrond. Maar ik ga de boel toch weer op kleur brengen. Dus ik heb de ondergrond na de schoonmaak van een laagje witte grondverf voorzien. Rest mij nog het afkitten en op zoek gaan naar een potje gebroken wit of een andere kleur die dicht bij die van de caravan in de buurt komt. Vooralsnog ben ik tevreden.
Rest nog de verlichting aan de achterkant. Die kent hetzelfde probleem van vocht in de behuizing. Maar ja, die grote lampen kosten nogal wat. Ook daar ontbreekt een rubberen afdichting tussen de behuizing en het kapje. Maar misschien is er een andere oplossing voor. Ik dacht zelf om van een binnenband van een fiets een heel dun sliertje te gaan zitten knippen. Dat wil ik dan als afdichting gebruiken. Da's goedkoper dan zo'n €60 per unit. Trouwens, die moderne lampen staan niet zo goed op de oude caravan. Ik wil de oude sleurhut ook niet aantrekkelijk maken voor het boevenvolk.