zondag 8 september 2024

Lege accu

Omdat de scooter vrij lang stil staat, is de accu vaak leeg. Om die reden heb ik de accu geregeld uit de scooter verwijderd en hem aan een druppellader gekoppeld. Onlangs ben ik dat vergeten te doen. Gevolg is (denk ik), dat de accu dermate leeggelopen is, dat ie kapot is. Het kan zijn dat ik hem met een slimme lader wel weer geladen krijg. Maar ik heb enkel een domme lader. Mijn lader laadt of laadt niet. That's all. Een slimme lader gebruikt wat verstand, door eerst de conditie van de accu te controleren. Als ie helemaal ontladen is, herstelt de slimme lader dat eerst. Daarna gaat ie pas laden.
Omdat de scooter ook niet met behulp van een jumpstarter gestart kon worden (de startmotor draaide zeer sloom rond zonder de motor aan te drijven), verdenk ik de accu van de scooter van sabotage. We gaan er een nieuwe accu inzetten. Dat wordt al de tweede nieuwe, omdat de vorige met hetzelfde euvel kampte. Dat was al weer een tijd geleden, namelijk in 2019!
Voor de zekerheid heb ik de jumpstarter ook maar even open gemaakt (foto boven). Ik was nieuwsgierig naar de soort accu die erin zit. Ik heb hem opgezocht op het internet en gevonden. Mocht deze accu het begeven, dan kan ik voor nog geen €40 een nieuwe erin plaatsen. Dat klusje lijkt me zo gepiept.
De jumpstarter wordt geladen via een aparte lader, waarvan de stekker in de jumpstarter gestoken moet worden. Dit keer besloot ik, ter controle van de lader van de jumpstarter, deze accu via de plus en min kabels te laden met mijn acculader. Wat bleek? Mijn lader gaf aan, dat de accu alles behalve vol was!  Zou de eigen lader van de jumpstarter niet helemaal gezond zijn? Ik heb de jumper dit keer via de kabels opgeladen. De voltmeter geeft een goede waarde aan; de accu van de jumpstarter is nu echt vol (foto).