dinsdag 25 juni 2013

Zelf (in)maken


Links de heerlijke mici de porc
Als ik hier mijn berichtje type, dan wordt elk woord met rood onderstreept door het (Roemeens)correctieprogramma. Zodoende zie ik door al het rood de echte rode niet meer. Het is maar dat je het weet.
Hier wordt weinig gebruik gemaakt van conserven. Er is veel vers voedsel voorhanden. Men maakt nog veel zelf. Fruit wordt al dan niet als jam ingemaakt. Het wordt ook gebruikt voor het stoken van een zeer sterk drankje : Tujca (70-80% alcohol!). Men maakt ook augurken zelf. Net als de vele soorten knoflookrijke salami's. Augurken, tomaten, paprika's, salami's, diverse soorten kazen en gerookt vlees staan dagelijks, dus ook 's morgens, steevast op het menu. 's Middags rond twee uur eet men de hoofdmaaltijd. Dat is vaak een flink gevulde soep, met brood en vlees. En natuurlijk eerder genoemde bijgerechten en vooral niet te vergeten het glas sterke drank.
's Avonds eet men wat eenvoudiger voor het naar bed gaan. De jeugd is nog geïnteresseerd in de culinaire vaardigheden. In tegenstelling tot ons land, waar het fast food de nieuws- en leergierigheid naar de kookkunst volledig dreigt weg te vagen. Ik heb tijdens de bbq hier een overheerlijke worst gegeten, mici de porc genaamd. Het vreemde is dat men mij niet het recept kan vertellen, zij het in wat vage termen. Maar omdat mijn nieuwsgierigheid blijkbaar goed is overgekomen, is mijn gastvrouw drukdoende om de details van het recept te achterhalen.