vrijdag 7 juni 2013

Milieuvriendelijk uitmoorden

Al twee dagen ben ik bezig met de tuin. Er groeit onkruid tussen de tegels en er zijn veel mieren actief. In principe ben ik tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daar heb ik minder leuke herinneringen aan. Op Curaçao spoten we onze slaapkamer vol Shelltox om de muggen uit te roeien. Daarna gingen we slapen of vielen we in slaap. Alleen Shell weet dat. Zo lagen we drie jaar lang 's nachts dat spul in en niet meer uit te ademen. Op het etiket van de bus stond dat het spul alle levende wezens zou doden, maar ongevaarlijk was voor den mensch. En dat geloofde ik toen nog, omdat de wetenschap toen nog in aanzien stond en ik Shell nog niet zo goed kende.
Dus ik ga voor milieuvriendelijke producten. Een strijdigheid, een contradictio in terminis. Lief voor het milieu maar dodelijk voor bepaalde soorten planten en/of dieren.
Hagelslag
Van een jongeman in het tuincentrum kreeg ik het advies korreltjes te gebruiken ter bestrijding van de mieren. Ze hadden veel weg van hagelslag."Die kunt u met een gerust hart zelf opeten", prees de vlerk mij glimlachend aan. Maar zijn naargeestige trek om zijn mond verried zijn sadistische inslag. Voor de bestrijding van het onkruid bood hij een doosje aan waar Round Up op stond. En ook een een zeer hoge prijs. Nee dus. Ik ging alleen met de hagelslag naar huis.
Mijn achterbuurman heeft zo'n mooie spuit met een pomp. Die ben ik, brutaal als ik ben, gaan lenen. Hij was niet thuis. Zijn vrouw wel. Zij vroeg verschrikt : "Willem, je hebt toch zeker geen Round Up gekocht?" Nee dus. Ze adviseerde mij schoonmaak azijn te gebruiken. Slechts 40 cent per liter! Was dat niet ooit de prijs van een liter benzine in de jaren 60 toen Shell nog een paar eerlijke mensen in dienst had? Ik las dat het bedrijf zelfs haar eigen personeel te grazen wil nemen.
Ik ben met beide milieuvriendelijke producten aan de slag gegaan. Zowel achter als voor het huis. En met succes. Vanmiddag ben ik de eerste bruine plantjes gaan verwijderen. In de zon, op mijn knietjes. Toen zag ik ook dat de mieren weg waren. De luiaards hadden alleen al dat zand wel even mogen opruimen.
Een tuin vind ik best fijn, maar dat onderhoud aanzienlijk minder. Het liefst wil ik er asfalt in. In de vorm van een circuit. Da's pas een zinvolle tuin (als de CBX het doet).