maandag 17 juni 2013

Grote tegenstellingen

De tegenstelingen zijn hier groot. Terwijl een dikke BMW X6 passeert, staat achter mij een zwerver in een container naar waardevolle of eetbare zaken te grabbelen. En hij is niet de enige. Volgens de mensen die ik gesproken heb, heeft het lidmaatschap van de EU veel armoede en werkloosheid gebracht. De concurrentie uit het Westen was veel te zwaar en aldus verdwenen veel fabrieken, waar duizenden mensen werkten.
Complete dorpen lopen leeg, omdat de jeugd zijn heil elders zoekt. De ouderen blijven achter en omdat ook zij niet het eeuwige leven hebben, staan leuke huisjes vanaf 10.000 euro te koop. In de grensstreek waar ik gisteren doorheen reed was ook sprake van veel leegloop.
Als ik hoor hoe hard de mensen hier moeten werken om krap 400 euro netto te verdienen, dan schaam ik me voor al dat luie en gemakzuchtige volk dat zich binnen onze dijken ophoudt, rond hangt en naar gedrag vertoont. En toch elke maand hun hand mogen ophouden, om 'gratis' en vooral voor niets van euro's voorzien te worden.
De prijzen hier zijn niet opvallend laag. En toch zijn velen hier gelukkig. Gelukkig, omdat ze niet zoveel geld hebben. Zo legt men mij uit. De mensen in de mooie auto's moeten het hebben van uiterlijk vertoon : kijk mij eens! De keerzijde is dan wel, dat het telkens beter moet dan de ander. En dat is iets wat menigeen hier zich heel goed realiseert.....