dinsdag 18 juni 2013

Kathedralen in opmars

Een rose kerk mag hier ook...
Interieur in opbouw
Er zijn opvallend veel nieuwe kathedralen en kerken hier in Arad en omgeving. Na de val van het regime, ontstond een ware explosie aan nieuwe geloofshuizen. En er wordt nog steeds gebouwd. Het zijn geen eenvoudige optrekjes, maar enorm grote, robuuste, sierlijke gebouwen. Van binnen zijn ze ook prachtig om te zien. Veel muur- en plafondschilderingen, gouden(?) of goudkleurige decoraties en sierlijke ornamenten. En natuurlijk de icoontjes. De bouw van al die kathedralen en kerken wordt gefinancierd door zowel de overheid als door particulieren.
Men mag weer openlijk voor zijn/haar geloof uitkomen. Ik herinner me dat tijdens het verzet in Timisoara, de menigte in bijzijn van de dictator uit protest spontaan door de knieen ging om te bidden.
Ik ben net over de grens in Hongarije naar een openluchtzwembad geweest met de zoon van Mircea. Hij haalde mij met zijn auto op. We reden naar Battonya, een klein, voor mij pittoresk plaatsje. Daar ontmoette ik na bijna 4 jaar zijn ouders weer. Het werd een leuk weerzien onder de mooie schaduwrijke bomen in dat zwembad. Aan de grens staat nog steeds douane personeel te controleren. Compleet overbodig, maar ja wat moeten die mensen anders gaan doen? Gewoon de tijd volmaken dus. Maar met mijn id-kaart had men even wat afleiding : Hey, iemand uit Holland! Dus boog een aantal douanekoppen zich voor mijn raam en keken verbaasde ogen naar mijn donker uiterlijk.