zaterdag 8 oktober 2011

Viva el torro!

Een stier heeft tijdens het moorddadige Spaanse spelletje 'stierenvechten' de matador te grazen genomen. Nadat de dierenbeul de stier een aantal spiesen in de rug had gestoken, stak de stier op zijn beurt een hoorn door de kaak van zijn laffe belager. De punt van de hoorn kwam via het oog van de matador naar buiten. „Ik kan niets zien, ik kan niets zien”, schreeuwde Juan José Padilla, toen men hem uit de arena sleepte. Een opvallende kreet voor iemand die al jaren lang ziende blind is. Maar wellicht een openbaring voor hem.
Het incident gebeurde nadat de matador was uitgegleden tijdens het stierengevecht in de arena van Zaragoza. Padilla behoorde jarenlang bij de top van de Spaanse stierenvechters, omdat hij de 'lastigste' (welk beest wil er nou mishandeld worden met de dood als gevolg?) stieren durfde te bevechten. Ik noem het typisch Spaans heldendom.
Na het incident met Padilla heeft een collega lafaard de stier afgemaakt met een zwaard. Stierenvechten staat steeds meer ter discussie. De Spaanse deelstaat Catalonië, met Barcelona, stopte recentelijk met deze oude traditie. Maar er is nog een lange weg te gaan.