woensdag 5 oktober 2011

Oma van Suchtelen van de Haare

Mijn oma, de moeder van mijn vader, is in januari 1900 geboren op Ambon. Johanna Carolina was nog een tiener toen haar moeder, Wilhelmina, scheidde van haar vader Bernardus Alexander Passelima. Samen gingen ze naar Java, waar Wilhelmina in de huishouding van de familie Van Suchtelen van de Haare kwam te werken. De jonkheer des huizes werd verliefd op haar (en zij op hem neem ik aan) en na de nodige schermutselingen (een gescheiden moeder met een kind en dan ook nog een bediende!) kreeg het stel vanuit Breda, waar de moeder van de jonkheer woonde, groen-licht voor een huwelijk. De jonkheer aanvaardde oma als zijn kind en zo kreeg ook zij de naam Van Suchtelen van de Haare.
Later huwde oma David Oudshoorn, een KNIL militair. Die wist niet dat zijn vrouw al zwanger was. Er gaan geruchten dat opa niet helemaal nuchter was toen hij instemde met een huwelijk. Oma beviel op 5 juni 1918 van een zoon, Johannes Pieter Frederik van(een foutje bij de Burgerlijke stand ) Oudshoorn (mijn vader). Het zou nog ruim 70 jaar duren eer deze zoon erachter zou komen, dat hij een buitenechtelijk kind was.  Uit het huwelijk met David Oudshoorn zijn nog twee kinderen geboren : David Oudshoorn en Henk Oudshoorn.

Andere informatie vertelt :

Johanna Carolina van Suchtelen van de Haare : Geboren te Ambon op 2 januari 1900, ze overleed te Leiden op 3 mei 1959. Op 12 december 1917 trouwde ze te Semarang met David Oudshoorn, zoon van Elisabeth Oudshoorn (ongehuwd). Na het overlijden van oma hertrouwde opa in Leiderdorp op 31 oktober 1960 met Margaretha Postma. Opa overleed in Leiderdorp op 90 jarige leeftijd op 11 augustus 1973.

Johanna Carolina van Suchtelen van de Haare is als kind aangenomen en erkend door Gerard Herman Frederik van Suchtelen van de Haare, Jonkheer, militair, handelsemployé; hij is de tweede man van haar moeder Wilhelmina (Mina). Hij is geboren op 21 augustus 1888 te Willemstad (NB) en overleed op 2 januari 1924 te Magelan (Kedoe).
Het huwelijk vond plaats te Semarang op 14 november 1917). De jonkheer was een zoon van Adriana Jacoba Mooij geboren te Raamsdonk op 8 augustus 1862, overleden te Den Haag op 13 oktober 1927 en Jonkheer Constan Leopold Balthasaar Willem van Suchtelen van de Haare, geboren 27 augustus 1855, overleden 21 maart 1941 te 's Gravenhage.
Opvallend is dat jonkheer G.H.F. een tweede keer gehuwd is. Scheidingsgegevens over het huwelijk met Wilhelmina ontbreken.


(Informatie uit Nederlands Adelsboek met dank aan de heer J.Töpfer.)