maandag 10 februari 2014

Shot in Denmark

Een Deense dierentuin heeft een giraffe afgeschoten. De reden? Men was bang voor inteelt! En dus moest de nog jonge (18 maanden) gezonde langnek het loodje leggen. Waren er dan geen andere oplossingen mogelijk? Ja hoor. Er waren gegadigden die het arme beest graag een nieuw onderdak wilden geven. Maar je weet hoe het met Denen is: Met Denen valt nauwelijks een gesprek te voeren. En ze schieten graag op dieren. De giraffe als doelwit was een buitenkansje. Altijd maar die reeën afknallen gaat ook vervelen. Onder het personeel van de dierentuin in Kopenhagen werd een loterij gehouden. De gelukkig winnaar mocht het geweer hanteren.
We hebben menige vakantie in dat land doorgebracht. Lekker rustig, dat wel. Maar contact leggen met Denen is onbegonnen werk. Tijdens een van de eerste vakanties dacht ik 's morgen Denen te kunnen begroeten met een opgewekt 'goede morgen'. Gaan die Denen bij de receptie van de camping klagen over een zwarte man die hen lastigvalt! Het is omdat ik deed alsof Zeuren Lerby een goede vriend van mij was, anders waren we tot persona non grata verklaard. Of misschien geëxecuteerd.
Volgens mij ging het niet om inteelt in de dierentuin. De giraffe zal wellicht zijn zeer beperkte harem bespreekbaar hebben willen maken bij de directie van de dierentuin. Met eerder gemelde gevolgen van dien.  Zou de Deense schutter het arme beest recht in de ogen hebben durven kijken?  Ik ben bang van wel.
Al met al een wreed, emotieloos gebeuren zonder enig respect voor de natuur. Het beest kreeg als blijk van dank voor het zorgen van nieuwe aanwas niet eens een mooi afscheid. Dus geen gedenksteen met de tekst ' 18 months after birth shot in Denmark'. Zijn kadaver werd aan stukken gesneden en voor de leeuwen gegooid. Oké, dat zou hem in het wild uiteindelijk ook overkomen zijn.
En de Denen? die houden vol dat het door de inteelt-regelgeving in de EU komt. Maar ja, je kan zo'n beest toch ook castreren of een pil geven?