zondag 16 februari 2014

De kachel brandt


Het is weer zondag. Gisteren heb ik het vrij druk gehad. Afgezien van de perikelen rond de wasmachine, heb ik ook een schuttingdeel aangepakt. Dat scherm wiebelde heen en weer in de storm. Om erger te voorkomen heb ik de grond rond de paal flink aangestampt. Ik heb daarvoor een balkje en de kloofbijl als hamer gebruikt. De paal staat nu weer als een huis.
Daarna ben ik het houthok gaan fatsoeneren. Er lag veel hout dat nog gezaagd moest worden. Een flinke klus, maar gelukkig bleef het weer droog. Voor het zagen gebruik ik een cirkelzaag en een boomzaag. Maar de boomzaag lag nog op het uitleenadres. Dus toen maar de gewone zaag gepakt.
Het hout voor de allesbrander komt overal vandaan. Gratis, maar niet voor niets. Het brengt namelijk niet alleen gezelligheid en warmte, het drukt ook de hoogte van de energierekening. Over het afgelopen jaar kreeg ik ruim 250 euro terug!
Ik stook bij voorkeur onbehandeld hout. Vanwege het milieu en het rookkanaal. Maar soms glipt er wat behandeld hout doorheen. Als iemand een boom gaat kappen, sta ik vooraan. En vaak niet eens met een bijl! Erg hè?  Ik verzamel ook onbehandeld hout dat weggegooid wordt. Zoals een lompe eikenhouten salontafel of hout uit een bouwmarkt. Ik controleer wel of er soms metaal in verwerkt is. Anders gaat mijn zaag naar de Filistijnen. Er zit ook veel vurenhout bij. Dat knettert zo lekker in de kachel. Dat spul is minder geschikt voor een open haard, vanwege de vonken. De plankjes en latjes gebruik ik voor aanmaakhout.
Het zagen geeft wel een berg zaagsel. Als je niet oplet, zitten je schoenen en kousen vol. Daarom doe ik altijd mijn laarzen aan. Gisteren waaide het alle kanten op. De krachtige wind zorgde ervoor dat her en der stapeltjes zaagsel lagen in de tuin. Daar heb ik de rest ook naar toe geveegd en toen opgeruimd.