donderdag 20 februari 2014

Kosten en baten

De gemeente Lelystad overwoog een subsidie te verlenen aan het zeilevenement World Match Racing Tour. Het gaat om een bedrag van 125.000 euro voor het eerste jaar. Daarna volgen nog twee jaren waarin ons belastinggeld overgemaakt moet worden. Een aantal verstandige partijen heeft de wethouder de logische vraag voorgelegd : "Wat levert het Lelystad op?"
De reactie van wethouder Fackeldey vind ik erg vaag. Hij zei namelijk, dat het evenement de ontwikkeling van de kust een flinke boost zou geven. Zo lust ik er nog een paar.
Met zo'n antwoord als onderbouwing van een investering was ik subiet door mijn opdrachtgevers op de keien gezet. Het doet me denken aan de botenshows. Die zouden ook flinke aantallen bezoekers trekken en de stad geld opleveren. Maar ook dat was wishful thinking.
Afgezien daarvan is het een ontwijkend antwoord. Een investering moet geld opleveren. Dus hoeveel geld gaat het evenement Lelystad opleveren? Om hoeveel werkgelegenheid gaat het? Eigenlijk is op die vragen geen antwoord gegeven. Alle belanghebbenden houden bij hoog en laag vol dat het goed voor de kust en het centrum is. Ze zijn goed gebekt. De overigen, waaronder de gemeenteraad van Lelystad weten het niet en zijn beduidend minder gebekt. En dus gaf de gemeenteraad groen licht. Dag belastinggeld.
Een andere wethouder moet uitleggen waarom er zo weinig parkeergelden binnenstromen. Lijkt me geen lastige analyse : de crisis in combinatie met het parkeerbeleid in de stad.