woensdag 12 februari 2014

Mierenneukende rechters

Gisteren heeft het Hof in Arnhem zich weer gebogen over de kwestie van een man die een politieagent uitmaakte voor mierenneuker.  Eerder had de Hoge Raad de Enschedeër vrijgesproken. De politierechter en het Hof hadden de man eerder schuldig bevonden aan belediging. Nu moet het Hof definitief bepalen in hoeverre hier sprake is van belediging.
De man dronk een blikje bier in het openbaar en werd daarvoor bekeurd. Hierop had de man de verbalisant verweten een mierenneuker te zijn. Hiermee bedoelde hij te zeggen, dat er ergere dingen in dit land aan de hand zijn waar de politie zich zou moeten bezighouden. In veel andere gevallen wordt zo'n mierenneuker geadviseerd : "Ga toch boeven vangen!"  Maar dat mag, al weet ik nog niet voor hoe lang.
Als iemand mij mierenneuker zou noemen, zou ik me zeker niet beledigd voelen en reageren met  : "Ik vind dit wèl heel belangrijk. Mierenneuker roept in mijn beleving het beeld van een perfectionist op. Iemand die op alle slakjes zout wil leggen. En zo'n slakje (overtreding) kan de verbalisant erger vinden dan de overtreder.
In hoeverre het woord mierenneuker al dan niet beledigend is, is volgens Justitie nog steeds de vraag. Het hele gedoe kost de maatschappij erg veel belastinggeld. Alsof die rechters niets beters te doen hebben. Over mierenneukers gesproken. Ga boeven veroordelen, neem het ov en geen privéchauffeur en zet dat pamperen van die criminelen eens opzij. Hup, aan het werk!