maandag 3 februari 2014

Cops and robbers


Soms kijk ik naar tv programma's waarin de politie de wet handhaaft. Of probeert te handhaven.
Zo kijk ik ook soms naar een Amerikaanse serie, waarin men autodieven te grazen neemt.
Op een zeer opvallende manier wordt een lokauto(volgens de woordcontrole bestaat het woord niet en moet ik kiezen uit : slokauto, lookauto, klok-, plok of blokauto)ingezet, die met geopende deuren, draaiende motor en brandende koplampen wordt achtergelaten. Ze hangen er net geen bord aan met de tekst : "Please, steal this car!"
In ons land mag dat niet op die manier. Dat noemt men hier 'uitlokking'. Dat woord valt al erg snel bij advocaten van de boevenwereld. Zelfs als je maar één slot op je gestolen fiets hebt of geen dievenklauwen in je deur. Maar goed, in Amerika mag het wel.
Nu is het leuke van dat programma, dat die agenten niet altijd slim bezig zijn. Ze kunnen de motor van de lokauto  op afstand uitzetten. En als de raampjes ook dicht zijn, dan zit de dief opgesloten. Een mooi systeem.
Alleen, het rare is soms de werkwijze van de betrokken agenten. Ze naderen eerst de gestolen auto met zwaailichten en sirenes en pas als ze in de buurt van het gestolen voertuig zijn, wordt de motor uitgeschakeld.
Vaak gebeurt het dat de dief bij het zien van de zwaailichten in de verte, het portier opengooit en uit de wagen springt. Vervolgens zet hij het op een lopen. En dan gaan die agenten hem achterna. Hahaha! Wat een komische gebeuren. Een moderne versie van Comedy Capers. Maar misschien doet de agent met de afstandbediening het met opzet. Om zijn collega's in conditie te houden.