vrijdag 21 februari 2014

Honden aan de lijn

Mevrouw klaagt, omdat ze een bekeuring kreeg. Ze had haar hond niet aangelijnd, wat volgens de regels in haar woonplaats verplicht is. Ze moet 75 euro betalen. Ze snapt niet dat ze de bon kreeg, want zo zegt ze 'Mijn hondje loopt altijd naast mij.' Kijk, en dat had ze dus niet tegen mij moeten zeggen. Haar hondje loopt namelijk nooit naast haar. Het beestje luistert voor geen meter en doet zijn behoefte in andermans tuin. En zij? Zij doet dan net alsof ze dat niet ziet. Zelf heeft ze gaas om haar tuin geplaatst. Zoals de waard is, enz.
Ze heeft geluk gehad, want ze had ook geen poepzakjes bij zich. Maar de handhaver gaf haar daarvoor een waarschuwing. Maar de poep van haar eigen hond opruimen ziet ze niet zitten. "Ik betaal toch hondenbelasting?", is haar argument. Ok, dat zal dan wel, maar dat is geen vrijbrief om de hond in andermans tuin te laten poepen en je loslopende keffertje anderen lastig te laten vallen.
Ik zie soms andere mensen die hun honden ook los hebben. Als ik ze op de fiets nader, hoor ik een commando. De loslopende honden gaan vervolgens keurig langs de kant van het fietspad zitten, totdat ik voorbij ben. Dan klinkt weer een commando en lopen ze weer verder. Zo kan het dus ook. Die beesten staan goed onder appel.